Kirasını Düzenli Ödeyen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

Kirasını Düzenli Ödeyen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir? 2024

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir? Kirasını düzgün ödeyen kiracı nasıl çıkarılır? Sorusu ülkemizde artan enflasyonun yarattığı güvensizlik ortamı ve kira bedellerinin emsallerinin oldukça altında kaldığı şu dönemde sıklıkla sorulan sorulardan birisi haline gelmiştir. Genel olarak kira uyuşmazlıkları kira kira bedelinin zamanında ödenmemesi, eksik ödenmesi veya yeterli olmaması gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Ancak, kira bedelinin dışında öyle uyuşmazlıklar vardır ki kiracı ile ev sahibi arasında anlaşmazlık kira ilişkisini çekilmez boyuta taşımakta ve yeni bir tahliye sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bizler ise bu yazımızda Türk Borçlar Kanunu’nda sayılan diğer tahliye türlerinin neler olduğundan kısaca bahsederek, “kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?” sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız.

Kiracı Tahliye Sebepleri Nelerdir?

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir sorusuna aşağıda liste olarak sunduğumuz tahliye sebeplerinden birine dayanarak açılacak tahliye davası ile kiracının çıkartılması mümkündür:

  • Gereksinim, İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası:
  • İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası,
  • Kiracının veya Birlikte Yaşadığı Eşinin Aynı İlçe Veya Beldede Konutunun Bulunması,
  • Kiralananın Yeniden İnşası veya İmarı Nedeniyle Tahliye Davası,
  • Kiracının Evi Özenle Kullanma ve Komşulara Saygı Gösterme Borcu Aykırı Davranması,
  • Tahliye Taahhütnamesi Sebebiyle Tahliye Davası,
  • 10 Yıllık Kiracının Tahliye Davası,

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir sorusu için yukarıda saydığımız tahliye sebeplerine dayanarak açacağınız davalarda süreci düzgün bir şekilde yürütmek ve hak kaybına uğramamanız adına alanında uzman Manisa avukat meslektaşlardan avukatlık hizmeti almanız tavsiye edilir.

Kirasını Düzenli Ödeyen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası:

Ev sahibi; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu mevcutsa, kanunda öngörülen sürelere uyarak bir ay içinde açacağı dava ile kira ilişkisine son verebilir.

İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası:

Kiracı, kira süresi içerisinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına neden olursa, kiraya veren, ihtarların yapıldığı kira yılının sonundan itibaren bir ay içinde tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Kiracının veya Birlikte Yaşadığı Eşinin Aynı İlçede Konutunun Bulunması Nedeniyle Tahliye Davası:

Eğer kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin, aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya uygun bir konutu varsa ve kiraya veren bu durumu kira sözleşmesinin başlangıcında bunu bilmiyorsa, kira sözleşmenin sona ermesinden itibaren bir ay içinde tahliye davası açılarak sözleşmeyi sonlandırabilir.

Kiralananın Yeniden İnşası veya İmarı Nedeniyle Tahliye Davası:

Eğer kiralanmış yer, yeniden inşa, imar, genişletme veya ciddi onarıma ihtiyaç duyuyor ve bu süreçler sırasında kiralanmış yerin kullanımı mümkün değilse, kanunda öngörülen sürelere uyarak bir ay içinde tahliye davası açılarak kira akdi sona erdirebilir.

Kiracının Evi Özenle Kullanma ve Komşulara Saygı Gösterme Borcu Aykırı Davranması Nedeniyle Tahliye Davası:

Kiracı, kiralananı sözleşmeye uygun bir şekilde dikkatle kullanmalı ve taşınmazda oturan diğer kişilere ve komşulara saygı göstermelidir. Kiracının bu yükümlülüğe uymaması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kiralama durumlarında en az otuz günlük bir süre vererek, aykırılığın düzeltilmesi gerektiği konusunda yazılı bir ihtar gönderir. Ancak ihtara rağmen uygun kullanıma son verilmez veya kiralanan eski durumuna getirilmezse, kiraya veren sözleşmeyi feshedebilir ve tahliye davası açabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Sebebiyle Tahliye Davası:

Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, belirli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak taahhüt ettiği halde bu taahhüdü yerine getirmezse, kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten itibaren bir ay içinde icra veya dava yoluyla sonlandırma hakkına sahiptir.

10 Yıllık Kiracının Tahliye Davası:

Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında, kiracı sözleşme süresinin sona ermesinden en az on beş gün önce yazılı bir bildirimde bulunmadıkça, kira akdi aynı şartlar ile bir yıl daha uzatılmış kabul edilir. Kiraya veren, sözleşme süresinin sona ermesini gerekçe göstererek sözleşmeyi sonlandıramaz. Ancak kira sözleşmesi süresi sona erdikten sonra, ardışık on yılın toplamının on yılı doldurmasının ardından, her bir takip eden yılın sonundan en az üç ay önce bildirimde bulunmak kaydıyla, herhangi bir gerekçe belirtmeksizin sözleşmeyi sonlandırabilir.

Kirasını Düzgün Ödeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir? Sorusunu “Oğlumu veya kızımı eve yerleştirmek istiyorum, kiracım evime zarar veriyor, kiracım emsallerinin altında kira bedeli ödüyor, 11 yıllık kiracı mı çıkartabilir miyim” gibi soruları beraberinde getiriyor. Yukarıda izah ettiğimiz özel tahliye sebeplerine dayanarak sizler de açacağınız tahliye davası ile kiracınızı çıkartabilirsiniz.

Sonuç

Bu yazımızda Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?  sorusuna yanıt bulabilmek için kira bedelinin ödenmemesi dışında Türk Borçlar Kanunu’nda sayılan diğer tahliye sebeplerine genel olarak değindik. Özetlemek gerekirse, kiracınız kira bedelini düzenli ödese dahi kanunda sayılan tahliye sebeplerinden birine dayanarak açacağınız tahliye davası ile kira ilişkisine son verebilir ve kiracınızın evinizden çıkartılmasını sağlayabilirsiniz. Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir? sorusu hakkında daha fazla bilgi almak için alanında uzman bir Manisa kira avukatı meslektaştan hukuki danışmanlık hizmeti almanız sizlerin yararına olacaktır.

Bu yazımızda “Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?” sorusuna cevap vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar:

5/5 - (7 votes)