Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu Manisa il sınırı içerisinde faaliyet gösteren bir Manisa kira avukatıdır. Büromuz, kira hukuku alanında uzmanlaşmış kadrosuyla müvekkillerimize birçok hukuki konuda danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır. Manisa Kira avukatı ekibimiz ile son yıllarda ülkemizin ekonomik koşullarındaki değişimler, ulusal ve küresel enflasyon etkisiyle birlikte gayrimenkul, menkul, konut ve işyerlerinin kira fiyatlarındaki artışlar ve bu artışların satın alma fiyatlarına yansıması nedeniyle, kira hukukunun vatandaşlarımızın en çok problem yaşadığı alanlardan biri haline geldiğinin farkındadır ve bu konuda meydana çıkan uyuşmazlıklarda hukuki destek sağlamaktadır.

Bu durum, kiracıların kira ödemelerinde gecikme veya ödeme yapamama gibi sorunlar yaşamasına ve ev sahiplerinin mağdur olmasına neden olmaktadır. Ayrıca, bazı müvekkillerimiz oğulları veya kızları gibi gelecekteki bahanelerle evlerinden tahliye edilmek istenmektedir.

Av. Samet AYGÜN Hukuk Bürosu olarak, hem kiracı hem de ev sahibi müvekkillerimizin haklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemek için özveriyle çalışıyoruz. Müşterilerimizle dava sürecinin her aşamasında iletişim halindeyiz ve en iyi sonuçları elde etmek için alternatif çözümler üretiyoruz. Kira hukuku, imar hukuku, gayrimenkul hukuku, kadastro hukuku ve medeni hukuk gibi hukukun birçok dalında uzmanlaşmış ekibimizle müvekkillerimizin her zaman yanında oluyoruz.

Kira Hukuku Nedir?

Kira hukuku, kiralayan ile kiracının kira sözleşmesi ile doğan sorumluluklarını ve ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları düzenleyen bir hukuk dalıdır. Kira hukuku, arazi, işyeri, konut, apartman, dükkan gibi gayrimenkullerle ilgilidir ve ülkemizde en yoğun dava görülen hukuk dallarından biridir. Kira hukuku, hem kiralayanın hem de kiracının haklarını ve yükümlülüklerini koruyarak, hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda işleyen bir sistemdir. Herhangi bir uyuşmazlık halinde, uzman bir kira avukatından destek almak olası zararların önlenmesi ve tarafların haklarını savunmaları için son derece önemlidir

Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerinin kira sözleşmelerini gözden geçirerek revize edebilir ve kira hukukuna ilişkin çeşitli sözleşme ve protokolleri hazırlayabilirler. Ayrıca kira davalarının yanı sıra, kira tahliye davaları, tahliye taahhütnameleri, kira ödemeyen kiracılardan kira bedelinin tahsili gibi konularla ilgili hukuki danışmanlık hizmetleri de sunabilirler.

Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu olarak, kira, gayrimenkul, inşaat, kentsel dönüşüm gibi farklı alanlardan hizmet vermekteyiz. Kadromuzda yer alan Manisa kira avukatı meslektaşlarımız, taşınmaz hukukunun diğer dallarında da uzmanlaşmıştır. Bu nedenle, kira hukukunda uzmanlaşmış bir ekiple çalışarak, doğru ve güvenilir hukuki destek alabilirsiniz.

Manisa Kira Avukatının Faaliyet Gösterdiği Davalar Nelerdir?

Kira hukuku, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesinden kaynaklı sorumluluklarını ve uyuşmazlıklarını düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bu alanda birçok konu bulunmaktadır, Manisa kira avukatı meslektaşların kira hukuku alanında en sık karşılaştıkları davalar arasında şunlar bulunur:

  • Kiralananın Ayıplı Olmasından Kaynaklanan Davalar
  • Kiralananın Zarar Görmesi Nedeniyle Açılan Davalar
  • Kiralananın Yenilenmesi veya Değiştirilmesi Sonucunda Açılan Davalar
  • Depozito İadesine İlişkin Dava ve İcra Takibi
  • Alt Kiraya Verme Kapsamında Meydana Gelen Uyuşmazlıklara İlişkin Davalar
  • Tazminat Davaları
  • Kira Sözleşmesinin Sona Erme Sürecine İlişkin Davalar
  • Ürün Kirasına İlişkin Davalar
  • Kira Sözleşmesinin Hazırlanması veya Öncesi İncelenmesi
  • Kira Tespit Davalarının Açılması ve Takip Edilmesi
  • Kira Hukukuna İlişkin Uyuşmazlık Davaları
  • Tahliye Davalarının Açılması ve Takip Edilmesi
  • İlamsız İcra Yoluyla Taşınmaz Tahliyesi
  • Kiraya İlişkin İhtarların Gönderilmesi
  • Kira Bedelinin Tahsili İçin Dava Açılması ve İcra Takibi Yapılması
  • AVM ve İş Yeri Kira Uyuşmazlıklarına İlişkin Hukuki Danışmanlık
  • Tarla ve Arsa Kiralamalarına Yönelik Hukuki Danışmanlık
  • Ecrimisil Davalarının Açılması ve Yürütülmesi
  • İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davalarının Açılması ve Yürütülmesi

Bu davalarda doğru ve etkili bir şekilde hareket etmek için, bir avukatın uzman bilgisi ve deneyimi önemlidir. Kiralama sürecinde ortaya çıkan sorunların çözümü için hukuki danışmanlık almak, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında yardımcı olabilir.

Yukarıda belirtilen hizmetler, Manisa kira avukatı meslektaşlarının sunduğu hizmetlerin sadece bir kısmını oluşturur.  Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu olarak, yerli ve yabancı müvekkillerine kira hukuku alanında daha birçok hukuki hizmet sunmaktayız.

Manisa kira avukatı

Manisa Kira Avukatı Nedir?

Türk mevzuatında, “Manisa kira avukatı” şeklinde bir unvan bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kira hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlar bulunmaktadır. Bu avukatlar, kira hukuku konusunda teorik ve pratik bilgi sahibi olmuş, bu alanda belli bir deneyime sahip olan ve bu alanda yoğunlaşan avukatlardır. Kira hukuku avukatları, kira sözleşmeleri, kira davaları, kira tahliyesi davaları ve diğer kira hukuku konularıyla ilgilenmektedirler. Kira hukuku avukatları, kiracı ve kiraya veren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü konusunda da hizmet vermektedirler.

Kira sözleşmesi hazırlama sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar, oldukça teknik ve hukuki detaylar içermektedir. Bu alanda Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerine gerekli hukuki destekleri sağlamaktadır.

Kira tespit talepleri ve istemleri, kira hukuku alanında en sık karşılaşılan ve ciddi önem arz eden konulardan biridir. Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerine bu alanda çeşitli hukuki hizmetler sunmaktadır. Zamanla değişen koşullar, kira sözleşmesindeki şartların ve bedelin güncellenmesini gerektirebilir. Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerine kira sözleşmesinin güncellenmesi konusunda gerekli hukuki destekleri sağlamaktadır.

Kira bedeli, ev sahipleri ve kiracılar arasında en çok uyuşmazlık yaşanan konulardan biridir. Taraflar arasında anlaşmazlık olması halinde kira avukatlarına başvurulabilir ve kira tespit davası açılabilir. Bu süreçte avukatlarımız hem arabuluculuk hem de yargılama aşamalarında hizmet verirler.

Kira alacağı tahsili de kiraya verenler için önemli bir konudur. Kira sözleşmeleri kolayca akdedilebilir ancak kira alacağı tahsil etmek her zaman kolay olmayabilir. Kira bedelini ödemeyen kiracının tahliyesi, ilamsız icra takibi yoluyla gerçekleştirilebilir. Kira ilişkisinde bazı durumlarda kiraya verenin tahliye davası açması gerekebilir. Manisa tahliye avukatı meslektaşlar, müvekkillerine hem ihtarname gönderilmesi hem de tahliye davasının açılması ve yönetilmesi konusunda gerekli hukuki hizmetleri sunmaktadır.

Kira sözleşmelerinin feshedilmesi, tarafların uyuşmazlık yaşadığı süreçlere neden olabilir. Fesih şartları üzerinde tarafların anlaşamaması ihtimaliyle karşılaşılabilmektedir. Bu durumda, avukatların arabulucu olmasıyla sorunlar çözülebileceği gibi kimi zaman dava açılması gerekebilir. Kira avukatı meslektaşlar ile çalışmak, tarafların daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olabilir.

Kiracı ve kiraya verenin aidata yönelik uyuşmazlık yaşadığı durumlar sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Hangi giderlerden kimin sorumlu olduğunun belirlenmesi kolay olmayabilir. Bu nedenle, doğru bir aidat planı oluşturulmalıdır. Bu hesaplamalarda, kiracı ve kiraya verenin hangi oranda sorumlu olduğu açıkça belirlenmelidir.

Alışveriş merkezleri veya kapalı işyerlerinin kiralanması, konutların kiralanmasından farklı hükümlere tabi olabilir. Örneğin Manisa’da Magnesia AVM ve Manisa Prime bunlara örnek gösterilebilir. Bu durumda, Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerine gerekli hukuki desteği sağlamaktadır.

Tarla veya arsaların kiralanması ve söz konusu kira ilişkisinin yürütülmesi, kiracı ve kiraya verenin sahip olduğu hak ve sorumlulukları içerir. Bu konuda Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerine çeşitli hukuki hizmetler sunmaktadır.

Kira sözleşmelerinde yer alan maddelerin yorumlanması ve uygulanması da kira hukuku alanında karşılaşılan önemli konulardan biridir. Bu süreçte Manisa kira avukatı meslektaşlar, müvekkillerine hukuki destek sağlamaktadır. Ayrıca kira bedeli artışları, depozito iadesi gibi konular da kiracı ve kiraya veren arasında uyuşmazlık doğurabilmektedir. Bu gibi durumlarda da Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu’nun Manisa avukat olarak, müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu Manisa kira avukatı, uzman kadrosu ve tecrübeli avukatları ile müvekkillerine en kaliteli hukuki hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Kiralama, tahliye, kira artışı, depozito iadesi, kira sözleşmesi hazırlama gibi konularda müvekkillerine en doğru ve güncel hukuki bilgiyi sağlayarak, hukuki sorunlarını en kısa sürede çözüme kavuşturmayı amaçlamaktadır.

Manisa Kira Avukatı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira hukuku oldukça özel bir alandır ve kira sözleşmesinin kurulması, devamı ve sona ermesi süreçleri belirli usul ve sürelere tabidir. Bu nedenle, tarafların bu alanda uzmanlaşmış bir kira hukuku avukatından yardım almaları, olası hak kayıplarının yaşanmaması açısından büyük önem taşır.

Bu noktada, mevzuatı ve uygulamayı tam anlamıyla bilen, kira hukuku alanında öğreti ve içtihatları yakından takip eden bir Manisa kira avukatı ile çalışmak önemlidir. Bu sayede, kira hukukuyla ilgili her türlü uyuşmazlıkta en iyi şekilde hizmet alabilir ve sonuç odaklı çözümler elde edebilirsiniz.

Manisa’da En İyi Kira Hukuku Avukatı Nasıl Bulunur?

Kira hukuku avukatlarının kendilerini en iyi olarak adlandırmaları, Türkiye Barolar Birliği Meslek Etik Kuralları’na ve rekabet yasağına aykırıdır. Bu nedenle, “Manisa’nın en iyi kira hukuku avukatı, Manisa’nın en iyi tahliye avukatı” gibi ifadeler kullanmak uygun değildir. Kira hukuku alanında hukuki danışmanlık hizmeti almak ve Manisa kira avukatı meslektaşlara ulaşmak isteyen kişilerin Manisa Barosunun web adresi olan https://www.manisabarosu.org.tr/ adresini ziyaret etmelerini tavsiye ederiz.

Kira Davası Açmak İçin Manisa Kira Avukatı Tutmak Şart Mıdır?

Türk Hukuk sisteminde avukatla temsil zorunluluğu, ceza hukukundaki istisnai durumlar dışında bulunmamaktadır. Ancak kira davaları, uzun süreçler, hak düşürücü süreler ve detaylı usul işlemleri içermesi nedeniyle, işin uzman bir avukat tarafından takibi oldukça önemlidir. Bu sayede müvekkillerimizin hak kaybına uğramaması ve yargılamanın daha hızlı sonuçlanması sağlanabilir. Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimizle, müvekkillerimizin kira davaları sürecinde Manisa kira avukatı olarak profesyonel desteğimizi sunuyoruz.

Kira Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Kira hukukuna ilişkin anlaşmazlıklar, Sulh Hukuk Mahkemelerinde çözümlenir. Davanın açılacağı yetkili mahkeme, davalının yerleşim yeri mahkemesi ya da kiralananın bulunduğu yer mahkemesidir.

Kira ve Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kira davaları, dava türüne ve mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak davaların sonuçlanma süresi de değişebilmektedir. Örneğin, tahliye taahhütnamesi veren bir kiracının kiralanan yerden tahliyesi, 2-3 ay içerisinde gerçekleşebilirken, malikin ihtiyacı sebebiyle açılan tahliye davası 1-1,5 yıl kadar sürebilir. Somut duruma özgü olan bu süreçlerde, kira hukuku konusunda uzman Manisa kira avukatı meslektaştan destek almak önemlidir.

Kiracıyı Çıkarmak Ne Kadar Sürer?

Kiracıyı çıkarma süresi, uygulanacak yönteme göre değişkenlik göstermektedir. Ancak, kiracıyı çıkarmak için öncelikle tahliye işlemlerine başlamak gerekmektedir. Bu nedenle, kiracıyı tahliye etmek isteyenlerin, işlemlere en kısa sürede başlamaları önemlidir. Kiracı tahliyesi işlemleri konusunda deneyimli bir avukat veya hukuk bürosu ile çalışmak çalışmanız önerilir. Bu sayede, dava açma sürelerini ve diğer usul kurallarını doğru bir şekilde takip edebilir ve davanızın olası bir usulden ret edilme riskini minimize edebilirsiniz.

Manisa Kira Avukatı Ücretleri

Manisa kira avukatı ücretleri, birçok farklı etkene bağlı olarak belirlenir. Kısacası kira davalarında avukatlık ücreti kesin bir şekilde belirlenmemiştir. Ancak avukatlar Türkiye Barolar Birliğince her sene yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında ücret belirleyemezler. Ancak, müvekkil ile yapılacak görüşmeler ve olayın somut şartları da ücretin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Manisa kiracı tahliyesi Avukatı

Kiracı Tahliye Sebepleri

Kiracıyı korumaya yönelik olan TBK hükümleri, evden veya iş yerinden çıkarmak için belirli tahliye sebeplerinin oluşmasını gerektirir. Eğer bu tahliye sebeplerinden biri mevcut değilse, kiracıyı çıkarmak mümkün değildir ve kiracı, tahliye edeceği tarihten en az 15 gün önce bu durumu bildirmelidir. Kanunun kiracıyı koruyucu yapısı nedeniyle, aşağıdaki tahliye sebeplerinden biri oluşmadıkça kiracıyı evden veya iş yerinden çıkarmak mümkün değildir. Tahliye nedenleri şunlardır:

  • Ödenmeyen kira bedeli
  • Kiracının yazılı tahliye taahhütnamesi vermemesi
  • Kiralayanın ev veya iş yeri ihtiyacı
  • Taşınmazın yeniden inşası veya esaslı tadilatı
  • Kira sözleşmesinin 10 yılını doldurması
  • Haklı sebeple iki ihtar yapılması.

Bu nedenler dışında, kiracıyı çıkarmak için başka bir sebep oluşmadıkça, kiracıların evden veya iş yerinden çıkarılması kanunen mümkün değildir. Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı açılacak olan tahliye davalarında hak kaybına uğramamanız için Manisa tahliye avukatı meslektaşlardan hukuki danışmanlık almanızı öneririz.

Kirayı Ödemeyen Kiracının Tahliyesi

Kira sözleşmeleri, kiracının öncelikle kira bedelini tam ve zamanında ödeme yükümlülüğünü içermektedir. Kira sözleşmesi gereği kiracının bu yükümlülüğe uymaması durumunda, kiraya verenin tahliye davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle, kiracıların kira bedelini düzenli ve tam olarak ödemeleri, olası uyuşmazlıkların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Kiracının kira borcunu ödemediği durumda tahliye işlemi başlatılabilir. Kiracıya ödeme emri gönderildikten sonra dahi borcunu ödememekte ısrar ederse, ilamsız icra yolu ile kira bedeli tahsil edilerek kiracı tahliye edilebilir. Bu yöntem ile hem borç tahsil edilir hem de tahliye işlemi bir arada gerçekleştirilir. İcra yolu ile ödeme emri gönderildikten sonra kiracı, 7 gün içinde borcunu itiraz etmediği takdirde, 30 gün içinde kira borcunu ödemekle yükümlüdür.

Kiracı, ödeme yapmazsa, kiracının tahliyesine kararı verebilir. Bu nedenle, kiracının borcunu ödememesi durumunda Manisa kira avukatı meslektaşlardan hukuki destek alarak kiracı aleyhine ilamsız icra yolu ile tahliye işlemi başlatmak hızlı ve etkili bir yöntem olacaktır.

Tahliye Tahhütnamesi ile Kiracı Tahliyesi

Kiracı konut sahibine yazılı bir tahliye taahhütnamesi verdiği takdirde, bu taahhüt doğrultusunda kiracıyı evden çıkarmak mümkündür. Ancak, alınan tahliye taahhüdünün geçerli olması için belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir; aksi halde taahhüt geçersiz sayılabilir ve dava reddedilebilir.

Kiracıların tahliye taahhütnamesi verirken dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle, tahliye taahhüdü kiralananın konut veya çatılı işyeri niteliğine sahip olması durumunda geçerlilik kazanır. Ayrıca, tahliye taahhüdü kiracı veya temsilcisi tarafından bizzat verilmelidir ve yazılı olarak düzenlenmelidir. Taahhüt adi yazılı veya resmi şekilde olabilir. Tahliye taahhüdünde, kiracının belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağına dair beyan yer almalıdır.

Son olarak, kiracı tahliye taahhüdünü kiralananı teslim aldıktan sonra yazılı olarak vermelidir. Kiracının baskı altında taahhüt imzalamasının önlenmesi için bu şartların sıkı bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu koşulların yerine getirilmesi durumunda tahliye taahhüdü geçerlilik kazanacak ve kiracı bu doğrultuda hareket edebilecektir.

Tahliye taahhütnameleri hazırlanırken, yukarıda açıklanan ve uyulması gereken birtakım prosedürler bulunmaktadır. Taraflar, bu prosedürlere uyulmadığı takdirde hak kaybına uğrayabilirler. Tahliye taahhütnamelerinin hazırlanmasında alanında uzman Manisa kira avukatından yardım almak, tarafların haklarını korumalarına yardımcı olabilir. Kiracı tahliye avukatı gibi aramalar yapmak da bu süreçte faydalı olabilir.

Haklı İki İhtara Dayalı Kiracı Tahliyesi

Kira hukuku alanında en sık karşılaşılan davalar arasında yer alan iki haklı ihtar ile kiracının tahliyesi, farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Kiracının kira bedelini ödememesi, eksik ödemesi veya kanuni artışın yapılmaması gibi durumlarda, kiracıya iki haklı ihtar çıkararak tahliye işlemi gerçekleştirilebilir.

Kiracıların kira bedelini belirtilen süre içerisinde ödememesi durumunda, kiralayanlar Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen haklı ihtarları kullanarak sözleşmeyi sonlandırma hakkına sahiptirler. Bu ihtarlar, noter, mektup, telgraf veya ödeme emri yoluyla yapılabilir. İhtarlar, farklı aylara ait ödememe veya gecikme durumları için bir kira yılı içinde iki kez gönderilmelidir. TBK madde 352’ye göre tahliye davası 1 ay içinde açılmalıdır. Kiralayanlar, kira süresinin bitiminden veya bir yıldan daha uzun süreli kiralarda, ihtarın gönderildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde dava açmalıdırlar.

Bu süreçte kiracının ödeme yapmaması durumunda hukuki yollarla haklarınızı savunmak ve tahliye işlemini başlatmak için uzman bir avukattan destek almanız önemlidir. Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu olarak, alanında uzmanlaşmış Manisa kira avukatı kadromuz ile müvekkillerimize hizmet veriyor ve ihtiyaç duydukları durumlarda haklarını korumalarına yardımcı oluyoruz.

Kiracının Evinin Olması Nedeniyle Tahliyesi

Kiracı veya beraber yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde sınırları içinde oturabilecek bir konutu olduğu ve kiraya verenin bunu bilmediği durumlarda, kiracı bu duruma dayanarak tahliye talep edebilir. Dava açma süresi sözleşmenin sona ermesinden itibaren 1 aydır ve bu durum her türlü delille ispat edilebilir, yazılı delil şartı yoktur.

Kiracının Ölümü Sebebiyle Tahliye

Borçlar Kanunu’na göre, bir kiracının ölümü durumunda, ölen kişiyle aynı konutta oturanlar veya ortakları, kira sözleşmesine taraf olabilirler. Ancak, bu kişiler, kira sözleşmesinin şartlarına uymaları durumunda bile, kiracının ödenmemiş borçlarından sorumlu değillerdir. Bu beyan sözleşmeye aykırı olduğu için, kira sözleşmesi sona erer.

Kiralananın Tadilatı Sebebiyle Kiracı Tahliyesi

Kanuna göre, kiralananın “esaslı şekilde tamiri, inşası veya yıkımı gerektiği” durumlarda tahliye davası açılabilmektedir. Ancak, bu durumun da belirli şartları vardır. Basit tamir ve değişiklikler için bu dava türü geçerli değildir. Tahliye davası açılabilmesi için kanunda belirlenen zaman şartlarına da uyulması gerekmektedir.

Kiraya Verenin İhtiyacı Nedeniyle Kiracı Tahliyesi

Ev sahiplerinin kendi, eşi veya aile bireyleri için evlerini tahliye ettirmek istemesi, müvekkillerimiz arasında sıklıkla karşılaştığımız bir sorundur. Kanunen, ihtiyaç durumunda tahliye mümkündür ancak maalesef bazı ev sahipleri, kiracıların kira artışına uymaması durumunda bu bahaneleri kullanarak evi tahliye ettirmeye çalışmaktadırlar. Ancak, bu tür durumlarda kanunun belirlediği sürelere ve usullere uyulmadan kiracıyı ihtiyaç nedeniyle tahliye ettirmek mümkün değildir.

Borçlar Kanunu’na göre, kiraya verenin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin gerçek ve samimi bir konut veya işyeri ihtiyacı varsa belirli veya belirsiz süreli kira sözleşmelerinde belirlenen sürelere uyarak bir ay içinde tahliye davası açabilir. Ancak, ihtiyaç sürekli ve zorunlu olmalıdır ve bu durum Yargıtay kararlarına göre değerlendirilir. Tahliye davasından sonra kiraya veren, haklı bir sebep olmadıkça üç yıl boyunca evi bir başkasına kiraya veremez. Eğer kiraya verirse ve kiracı bu sebeple dava ederse, kiracının uğradığı zararları tazmin etmekle yükümlü olacaktır.

Müvekkillerimiz bu tür durumlarla karşılaştıklarında mutlaka Manisa kira avukatı meslektaşlardan hukuki yardımı almaları gerekmektedir. Hukuki süreçlerin düzgün bir şekilde yönetilmesi, ileride yaşanabilecek sorunları minimize etmek açısından son derece önemlidir.

Yeni Malikin Gereksinimi Sebebiyle Kiracı Tahliyesi

Bir evin satılması, kiracıyı çıkarmak için yeterli bir sebep değildir. Ev sahibi, evi satmak istediğinde, kiracı ile birlikte evi satmak durumundadır. Yeni malikin, evde kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı olduğunda, iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya yazılı bildirim yapması gerekir. Bildirim aldıktan sonra, iktisap tarihinden itibaren altı ay içinde ve sözleşmenin bitiminden sonra bir ay içinde tahliye davası açılmalıdır.

Bu dava türü için de yukarıda bahsedilen ihtiyaç nedeninin ispatı bakımından aynı şartlar geçerlidir. İspat hukuk davaları için oldukça önemlidir. Bu bakımdan hukuka uygun delillerin mahkemeye getirilmesi ve hakim huzurunda tartışılması büyük önem taşır. Manisa kira avukatı meslektaşlar yeni malikin gereksinimi sebebiyle açılan tahliye davalarında ihtiyacı ispat etmek için hukuka uygun delillere başvururlar.

Kiracı Evi Alıcılara Göstermek Zorunda Mıdır ?

Kiracı, evin satın almak isteyenlere evi göstermek zorundadır. Kira sözleşmelerinde sık karşılaşılan sorunlardan biri, ev sahibinin kiracısı varken evi satmak istemesi ve kiracının evi göstermemesi durumudur. Bu durumda, ev sahipleri zor durumda kalabilir ve evi görmeden satın almak isteyen alıcılarla anlaşmaya çalışabilirler. Ancak kanun, kiracının belirli koşullar altında evi gösterme yükümlülüğü olduğunu belirtmektedir. Kiracı bu yükümlülüğe uymadığında, ev sahibinin ifa davası açma hakkı bulunmaktadır. Evin gösterilmemesi durumunda, ev sahibi mahkemeye başvurarak evin belirli gün ve saatlerde gösterilmesini mahkeme kararı ile sağlayabilir.

Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında, alanında uzman Manisa kira hukuku avukatı meslektaşlardan hukuki danışmanlık hizmeti almak, tarafların haklarını korumak adına önemlidir.

On Yıllık Kiracının Tahliyesi

Yeni Türk Borçlar Kanunu ile getirilen bir yöntem olan on yıllık kira uzatma hakkı, kiralayanın on yıllık kira süresi bitiminde her bir uzama yılının sonundan üç ay önce fesih bildiriminde bulunarak kira sözleşmesini feshetmesine olanak tanır. Ancak on yıllık kiracının tahliye edilmesi için bazı şartlar mevcuttur. Bunlar şunlardır:

  • Kira sözleşmesinin on yıllık bir uzama süresinin sonuna kadar geçerli olması,
  • Bahsi geçen on yıllık uzama süresini takip eden yılın sonundan üç ay önce fesih bildiriminin kiracıya ulaştırılmış olması,
  • On yıllık süre dolmadan önce kira sözleşmesinin her bir yıl sonunda fesih bildirimi yapılması gerekiyorsa, bu 3 aylık sürenin esas alınması,
  • Bahsi geçen on yıllık süre içinde yeni bir kira sözleşmesinin taraflar arasında imzalanmamış olması gerekmektedir.

Kiracıların bu şartları karşılamaları durumunda kira sözleşmesi sona erdirilebilir ve kiracı tahliye edilebilir.

Kiracının Kiralanana Zarar Vermesi Halinde Tahliye Davası Açılabilir Mi?

Kiracı kira sözleşmesinden doğan yükümlülüklerini, sözleşmenin süresi boyunca tam ve özenli bir şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Türk Borçlar Kanunu’nun 316. maddesi uyarınca, kiracı kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmalı ve taşınmazda oturan kişilere ve komşulara saygı göstermelidir.

Kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranması durumunda, konut ve çatılı işyeri kirasında, kiraya veren en az otuz gün süre vererek aykırılığın giderilmesi için yazılı bir ihtar gönderir. Aksi takdirde, sözleşmeyi feshedebilir. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren önceden ihtar vermeden sözleşmeyi hemen feshedebilir.

Ancak, konut ve çatılı işyeri kirasında kiracının kiralanan mala kasten ağır zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağı anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular açısından çekilmez olması durumunda, kiraya veren sözleşmeyi hemen feshedebilir. Bu durumda kiracıya yazılı bir bildirim gönderilmesi gerekmektedir. İhtar, ihbar gibi Noter aracılığıyla yürütülen işlerin kanunda öngörülen sürelere riayet edilerek karşı tarafa iletilmesi gerekmekte olup bu konuda hak kaybına uğramamanız için alanında uzman Manisa kira avukatı meslektaşlardan yardım almanız sizlerin yararına olacaktır.

Manisa Tahliye Avukatı

Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

Kira sözleşmesi, sözlü ya da yazılı olarak herhangi bir şekilde yapılabilir. Ancak, olası hukuki uyuşmazlıklarda sözleşmenin yazılı olarak yapılması, şartların ve varlığının ispatı açısından önemlidir. Ayrıca, kira sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması ve noterlikçe tasdik edilmesi, ileride tarafların imzalarını inkar etmelerinin önüne geçecektir. Kiracının haklarını garanti altına almak için kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi faydalı olacaktır. Bu işlemlerin kanunda öngörülen usule uygun işletilmesi oldukça önemli olup Manisa kira avukatı meslektaşlardan hukuki destek alarak sürecin takip edilmesi sizlerin yararına olur.

Kiracı ve kiralayan arasında hukuki bir anlaşmazlık yaşandığında, mahkemelerin dikkate aldığı en önemli husus, kira sözleşmesidir. Bu nedenle, kira sözleşmesi yapılırken;

  • Evin mevcut durumu,
  • Kira süresi, kiranın ödeme şekli ve zamanı,
  • Sonraki dönemlerde uygulanacak kira artışı,
  • Demirbaşların listesi ve durumları,
  • Aidat, faturalar (elektrik, internet, su, doğalgaz vb.) ve kira sözleşmesine ilişkin doğacak masrafların (damga vergisi vb.) kim tarafından üstleneceği,
  • Depozito ve diğer masrafların bedelleri,

kira sözleşmesine yazılmalıdır.

Sonuç olarak, kira sözleşmeleri ile ilgili hukuki süreçler oldukça hassas ve karmaşık olduğundan, alanında uzman Manisa kira avukatı meslektaşlardan hukuki destek almaya ihtiyaç duyulabilir.  Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu olarak, müvekkillerimizin ileride sözleşmeden kaynaklanabilecek problemlerle karşılaşmamaları için kira sözleşmelerini titizlikle hazırlıyor ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sözleşmelerin doğru ve açık bir şekilde hazırlanması, kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunları önlemekte ve hukuki anlaşmazlıkların çözümünde büyük bir rol oynamaktadır.

Kira Tespit Davası

Kira akdinin sona erdiği her dönemde karşılaşılan en önemli problem, yeni döneme uygulanacak kira bedelinin ne kadar olacağıdır. Öte yandan konut piyasasındaki değişimler, ekonomik durumlar ve artan kira bedelleri nedeniyle, vatandaş enflasyon karşısında eriyen kira bedeli gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Örneğin kira artışlarına getirilen %25 kira artış sınırı, mülk sahiplerini çaresiz bırakmaktadır. Ancak, kira tespit ve kira uyarlama davaları bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynamaktadır.

Bu nedenle, kira sözleşmeleri hakkında uzman bir Manisa kira avukatı ile çalışmak gerekmektedir. Bu sayede, kiracının tahliyesi ve dava açma süreleri gibi birçok hususun doğru bir şekilde yerine getirilmesi sağlanarak, kiracının ev veya işyerinde gereksiz süreler boyunca oturması gibi durumların önüne geçilebilir. Kira sözleşmesi hakkında doğru bilgi ve danışmanlık alarak, taraflar arasında oluşabilecek uyuşmazlıkların önüne geçmek mümkündür.

Kira tespit davası, mevcut ödenen kira bedelinin piyasa şartlarına göre düşük kaldığı durumlarda açılan bir dava türüdür. Kira tespit davasının amacı, düşük kalan kira bedelinin güncellenmesidir. Taraflar kira bedeli konusunda anlaşamazsa, uygulanması gereken hukuki çözüm, taraflardan birinin mahkemeye başvurarak kira tespit davası açmasıdır. Kira tespit davası açılması sonrasında Hakim, kiralananın o bölgedeki emsal kira bedellerini inceleyerek hakkaniyete uygun bir karar verecektir. Kiracıyı koruyan Türk Borçlar Kanunu nedeniyle, kira tespit davası açmak için alanında uzman Manisa kira avukatı meslektaşlarla çalışarak hukuki süreç takip edilmelidir. Aksi takdirde telafisi güç hak kayıpları yaşanabilir.

Kira Tespit Davası Açmanın Şartları Nelerdir?

Kira bedelinin tespiti davasına ilişkin hususlar, Türk Borçlar Kanunu’nun 344. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya veren beş yılın sonunda, ayrıca talep halinde her beş yılda bir, kira bedelinin emsal kira sözleşmeleri dikkate alınarak bir değere yükseltilmesi için dava açabilir.

Manisa Kira Avukatı İletişim Bilgileri

Av. Samet Aygün Hukuk Bürosu Adresi: 1. Anafartalar Mahallesi Konuk Caddesi No:40/1 Şehzadeler/Manisa

Manisa Kira Avukatı Telefon Numarası: 0554 67 67 649 

Mesai Saatleri: Hafta içi 08.30 – 19.30 (Mesai saatleri dışı randevu talepleri için ofisimizle ayrıca görüşmeniz gereklidir.)

✅ Manisa Miras Avukati ✅ Manisa Ceza Avukati
✅ Manisa Boşanma Avukati📞 0554 676 76 49
✅ Manisa İcra Avukati✅ Manisa İş Avukati