İşe İade Davası Açma Süresi

İşe İade Davası Açma Süresi

İş Hukuku, işçi ile işveren arasındaki çalışma ilişkisini korumayı ve işçinin işini güvence altına almayı amaçlamaktadır. Ülkemizde işçilerin iş güvencesi kapsamında en önemli haklarından birisi işe iade davası açma hakkıdır. İşten haksız yere çıkartılan işçi, belirli şartların varlığı halinde işe iadesi davası açma hakkına sahiptir. Ancak hak kaybına uğramamak için bu davanın kanunda öngörülen zaman diliminde açılmış olması gerekmektedir. Bu yazımızda işe iade davası açma süresini detaylı olarak ele alacağız.

İşe İade Davası Nedir?

İşe iade davası, işveren tarafından iş sözleşmesi haksız olarak feshedilen işçinin, feshin geçersizliğinin tespitini ve işe iadesini talep ettiği bir dava türüdür. Bu davanın temel amacı, işçinin haksız yere işsiz kalmasını engellemektir. Ancak davanın açılabilmesi için bazı yasal şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinde öngörülen işe iade davası açma süresi olarak belirlenen sürelere riayet edilmesidir. İşe iade davasında yürütülen yargılamanın sonucunda ise işçinin iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğinin tespiti ile işçi lehine tazminat ödenmesine karar verilir.

İnceleyebilirsiniz: İhbar Tazminatı Nedir?

İşe İade Davası Şartları Nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. Maddesine göre iş akdi haksız feshedilen işçinin işe iade davası açabilmesi için bazı şartların mevcudiyeti gerekmektedir. Bu şartlar ise şunladır:

  1. Arabulucuya Başvurmuş Olmak: Haksız yere işten çıkartılan işçinin, işe iade davası açabilmesi için öncelikle arabulucuya başvuru şartını yerine getirmiş olması ve bu şartı işe iade davası açma süresine uyarak yapması gerekmektedir.
  2. En Az 30 İşçi Çalıştıran Bir İşyerinde Çalışmak: İşçinin 30 (otuz) veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışmış olması gerekmektedir.
  3. Belirli Bir Süre Çalışmış Olmak: İşçinin işyerinde en az 6 (altı) aylık kıdemi bulunmalıdır.
  4. Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi: İşçinin belirsiz süreli iş akdi ile çalışıyor olması gerekmektedir.
  5. İşçinin İşveren Vekili ve Yardımcısı Olmaması: İş Kanunu 18. maddenin son fıkrası hükmü uyarınca işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları işe iade davası açma hakkından yaralanamayacaktır. Ancak işletmenin bir bölümünü veya işyerinin bir bölümünü yöneten işveren vekilleri, iş güvencesi kapsamındaki hükümlerinden yararlanabilecekleri için işe iade davası açabilmeleri mümkündür.
  6. Geçersiz Fesih: İş sözleşmesinin, işveren tarafından haksız olarak fesih edilmiş olması gerekmektedir. İşten istifa ederek veya işverenle anlaşarak ayrılan işçinin işe iade davası açması mümkün değildir.
İnceleyebilirsiniz: İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Arabuluculuktan Sonra İşe İade Davası Açma Süresi

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca; iş akdi işveren tarafından haksız bir şekilde feshedilen işçi, işe iade davası açmadan önce fesih bildiriminin kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk görüşmeleri sonunda taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa işçi, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta (14 gün) içerisinde iş mahkemesine başvurarak işe iade davası açabilir. Özetle işe iade davası açma süresi arabuluculuk son tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren iki haftadır.

Bu süre hak düşürücü nitelikte olup genel anlamda işe iade davası açma süresinin geçirilmesi durumunda işçi, dava açma hakkı kaybeder. Bu nedenle arabuluculuktan sonra süreç dikkatle takip edilmelidir. İşçi, bu aşamada dava açmak için gerekli belgeleri (dava dilekçesi, arabuluculuk son tutanağı, fesih bildirimi, iş sözleşmesi vb.) hazırlayarak işe iade davası açma süresi içerisinde iş mahkemesine başvurmalıdır.

İşe İade Davası Ne Kadar Sürer?

İşe iade davasının süresi, mahkemelerin iş yüküne ve dava sürecindeki detaylara, tanık sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İş Kanunu’nun 20. maddesinin 3. fıkrasında işe iade davalarının ivedilikle sonuçlandırılacağı öngörülmüşse de bu tür davalar genellikle 1 ila 2 yıl içerisinde tamamlanmaktadır.

İnceleyebilirsiniz: İşçi Hakları Nelerdir?

İşe İade Davasının Sonuçları

İşe iade davası, haksız olarak işten çıkartıldığını düşünen işçilerin başvurabilecekleri en önemli hukuki yollarından biridir. Ancak, arabuluculuk başvurusu ve işe iade davası açma süresi gibi süreler çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Eğer işten çıkarıldıysanız, hak kaybı yaşamamak için bir alanında uzman bir Manisa iş hukuku avukatına danışmanız sizlerin yararına olacaktır.

İşe iade davasının en önemli sonucu ise işçinin iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğinin tespitiyle birlikte işçi lehine işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretine hükmedilmesidir.

Bu makalede, “İşe İade Davası Açma Süresi” hakkında merak edilen sorulara yanıt vermeye ve hukuki süreci daha anlaşılır hale getirmeye çalıştık. Paylaşılan bilgiler, genel bir bilgilendirme niteliği taşımaktadır ve hukuki danışmanlık yerine geçmez. İş hukuku gibi hassas konularda doğru ve etkili adımlar atabilmek için, alanında uzman bir Manisa avukattan profesyonel destek alınması oldukça önemlidir. Uzman bir avukatın rehberliği, hak kayıplarını önlemenize ve süreci en iyi şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir