İşsizlik maaşı, ülkemizde işini kaybeden bireylerin geçici bir süre geçimlerini sağlamak amacıyla işsizlik sigortası kapsamında devletten aldığı bir yardımdır. Ancak bu yardım her işten ayrılan işçiye verilmez. Özellikle kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin, işsizlik maaşı alıp alamayacağı konusu birçok kişinin kafasını karıştıran bir sorudur. Peki, istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı almanın koşulları nelerdir? Bu makalede bu sorulara yanıtı ile birlikte istifa edenlerin hangi durumlarda işsizlik maaşı alabileceği ve iş kanununa göre haklı nedenle fesih ile haksız nedenle fesih arasındaki farklar detaylı bir şekilde ele alacağız.
İşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizlik maaşı, işsizlik sigortası kapsamında olan ve iş sözleşmesi son bulan çalışanlara, belirli şartlar altında ödenen bir maaştır. Bu maaşı almak için belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlardan bazıları şunlardır:
- İşten çıkarılmadan önce en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması,
- İşten ayrılmadan önceki son 120 gün prim ödeyerek kesintisiz bir şekilde çalışmış olmak,
- İşveren tarafından iş akdinin sonlandırılması,
- İş akdinin, İş Kanunu’nun 24. Maddesi uyarınca işçi tarafından haklı nedenle fesih edilmesi,
Yukarıda sayılan bu şartların sağlanması halinde “istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?” sorusuna olumlu yanıt verebiliriz.
İnceleyebilirsiniz: İhbar Tazminatı Nedir?
Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi genellikle işsizlik maaşına hak kazanması mümkün olmamaktadır. Çünkü işsizlik maaşına, işveren tarafından işçinin iş akdine son verilmesi halinde hak kazanılmaktadır. Ancak bu kuralın bazı istisnaları vardır. Eğer işçi, iş akdini haklı nedenle fesih etmişse, işsizlik maaşı alabilecektir. Bu sebeple “istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi” sorusuna; işçinin istifası, İş Kanunu’nun 24. Maddesi gereği haklı bir nedene dayanıyorsa işsizlik sigortasından yararlanır diyebiliriz.
Haklı Nedenle Fesih ve İşsizlik Maaşı
Haklı nedenle istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi? 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca çalışanlara belirli koşullarda iş sözleşmesini tek taraflı olarak sona erdirme hakkı tanınmaktadır. Bu hak, işçinin mağduriyetini engellemek ve iş akdini derhal sona erdirme amacıyla oluşturulmuştur. Haklı nedenlerle iş sözleşmesini fesheden bir çalışan, işten kendi isteğiyle ayrılmış olsa bile işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir.
Haklı fesih nedenleri ise şunlardır:
- Sağlık Sorunları: Çalışanın işyerindeki koşullar nedeniyle sağlığının olumsuz etkilenmesi.
- Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Aykırılık: İşverenin; işçiyi yanıltılması, maaşını ödememesi ya da onur kırıcı davranışlarda bulunması, işçinin tacize uğramasına rağmen gerekli önlemleri almaması.
- Zorlayıcı Sebepler: Doğal afetler veya benzeri durumlar nedeniyle çalışanın işe devam edememesi.
Bu gibi durumlarda işçi istifa ettiğinde, işsizlik maaşı başvurusu olumlu sonuçlanacaktır.
Haksız Nedenle İstifa ve İşsizlik Maaşı
Haksız nedenle istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi? Eğer işçi, sadece kişisel sebeplerden dolayı işten ayrılmak istiyorsa (örneğin; başka bir iş bulduğu için ya da işinden memnun olmadığı için), bu durumda haksız nedenle fesih söz konusu olacaktır. Haksız nedenlerle istifa eden işçi ise işsizlik maaşı alamaz. Özetle haksız nedenle istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi sorusuna “hayır” diyebiliriz.
İşverenin Haklı Nedenle Feshi Halinde İşsizlik Maaşı
İşverenin haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmesi, bazı durumlarda çalışan için işsizlik maaşı alma hakkını ortadan kaldıran durumlardan biridir. Özellikle, İş Kanunu’nun 25. maddesinin II numaralı bendinde belirtilen “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesiyle yapılan fesihlerde, işçi işsizlik ödeneğinden yararlanamaz. Bu durum, işçinin kötü niyetli davranışları nedeniyle işveren tarafından iş akdinin sonlandırılmasının, işsizlik maaşı almaya engel bir sebep olduğunu göstermektedir.
Özetle, işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermesi gerekmektedir. Nitekim, işçinin kendi isteğiyle işten ayrılması/istifası veya işverence kötü niyetli davranışları nedeniyle (İK 25/II) iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda işçi, işsizlik maaşı başvurusunda bulunamaz. Kısaca, istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi? İş Kanunu 25/II gereği işten çıkarılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi? Sorularına, işçinin işsizlik maaşı alamayacağını söyleyebiliriz.
İnceleyebilirsiniz: İşçi Hakları Nelerdir? 2024
Sonuç
İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi? Sorusunun cevabı yukarıda da açıklandığı üzere genellikle olumsuzdur. Ancak, İş Kanunu’nun 24. maddesi gereğince haklı nedenlerle işten ayrılan işçiler, işsizlik maaşı alabilirler. Bu nedenle, işten ayrılmadan önce iş sözleşmesinin hangi nedenle feshedildiğini iyi değerlendirmek ve gerekirse alanında uzman bir Manisa iş hukuku avukatına danışarak iş akdine son vermek oldukça önem taşımaktadır.
Sık Sorulan Sorular
İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi? konusu hakkında sık sorulan soruları sizler için yanıtladık.
İstifa edince işsizlik maaşı alınır mı?
Eğer çalışan haklı nedenle istifa ederse işsizlik maaşı alabilir. Ancak haksız nedenle istifa edenler işsizlik maaşı alamaz.
24. maddeden istifa işsizlik maaşı alabilir mi?
Evet, İş Kanunu’nun 24. maddesine göre haklı nedenle istifa eden işçiler işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir.
22 kodu ile işten çıkarma işsizlik maaşı alınabilir mi?
22 kodu, işveren ile anlaşarak işten ayrılmayı ifade eder. Bu durumda, işsizlik maaşı alınabilir ancak anlaşmalı fesihlerde şartlar farklılık arz edebilir.
04 kodu ile işten çıkarma işsizlik maaşı alabilir mi?
Hayır, 04 kodu ile işten çıkarma işsizlik maaşı alamaz çünkü bu kod işverenin haklı nedenle fesih yaptığını gösterir.
Bu makalede, “İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?” sorusuna yanıt vermeye çalıştık ve hukuki süreçleri daha anlaşılır hale getirmek için gerekli bilgileri paylaştık. Ancak, unutulmamalıdır ki bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel hukuki danışmanlık yerine geçmez. Özellikle hukuki konularda doğru adımlar atabilmek için, alanında uzman bir Manisa avukattan profesyonel destek almanız büyük önem taşır.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:
Bir Yorum Yazın