Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Oturma İzni

Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Oturma İzni

Son yıllarda orta doğuda yaşanan siyasi gelişmeler neticesinde ülkemize gelen yabancıların sayısında önemli bir artış gözlemlenmektedir. Türkiye’ye mülteci veya göçmen olarak gelen yabancı sayısının artması, aile birleşimi nedeniyle ikamet izni talepleri artışını da beraberinde getirmiştir. Yabancıların Türkiye’ye giriş yaptıktan belirli bir süre sonra, ülkemiz hukuka uygun olarak ikamet edebilmeleri için ikamet izni (oturma izni) almaları gerekmektedir. Türkiye’de Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni (aile ikamet izni) alabilmeleri hukuken mümkündür. Aile ikamet izni yabancılara, Türkiye’de yasal olarak ikamet etme ve birçok sosyal haktan yararlanma imkanı tanımaktadır. Bu yazımızda sizlere, Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma iznini nasıl alacaklarını ve aile ikamet izninin başvuru şartlarını detaylı olarak anlatacağız.

Aile İkamet İzni Nedir?

Aile ikamet izni, Türk vatandaşlarının veya Türkiye’de oturma iznine sahip olan kişilerin aile üyelerine verilen özel bir ikamet izni türüdür. Bu izin, yabancı eşlere, ergin olmayan çocuklara ve bağımlı çocuklara verilir. Aile ikamet iznin süresi, her başvuruda iki yılı aşmamak üzere belirlenir ve destekleyici kişinin ikamet süresini geçemez.

Aile İkamet İzni Başvurusundan Kimler Yararlanabilir?

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 34. maddesi kapsamında aile ikamet izni başvurusundan yararlanacak olan kişiler şunlardır:

  1. Yabancı Eş: Türk vatandaşı veya Türkiye’de belirli statüye sahip olan bir yabancının eşi,
  2. Ergin Olmayan Çocuklar: Başvuru sahibinin veya eşinin 18 yaşından küçük yabancı çocukları,
  3. Bağımlı Yabancı Çocuklar: Başvuru sahibinin veya eşinin bağımlı durumda olan yabancı çocukları,

Aile İkamet İzni Şartları

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 35. maddesine göre Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni alabilmesi için belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca aile ikamet izni başvurusunda destekleyici kişinin haiz olması gereken birtakım şartlar da bulunmaktadır. Bu şartlar ise şunlardır:

  • Maddi Yeterlilik: Ailedeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin üçte birinden az olmaması gerekmektedir. Ailenin toplam geliri ise asgari ücretin altında olmamalıdır.
  • Barınma ve Sağlık Sigortası: Ailenin güvenli ve sağlıklı bir barınma koşuluna sahip olması ve tüm aile fertlerinin sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir.
  • Sabıka Kaydı: Destekleyicinin son beş yıl içinde aile düzenine karşı işlenmiş suçlardan hüküm giymemiş olması gerekmektedir.
  • İkamet Süresi: Destekleyici kişi Türkiye’de en az bir yıldır ikamet izniyle kalmış olmalıdır.
  • Adres Kaydı: Destekleyicinin adres kayıt sisteminde güncel bir kaydının bulunması gerekmektedir.

Aile İkamet İzni Başvurusunda Yabancıların Karşılaması Gereken Şartlar

Başvurusu sürecinde, Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni almadan önce karşılaması gereken koşullar ise şunlardır:

  • Aile İlişkisini Belgelemek: Mezkur kanunun 34. madde kapsamındaki bir aile ilişkisini kanıtlayan belgelerin sunulması,
  • Birlikte Yaşama Niyeti: Başvuru sahibi ve destekleyici kişinin birlikte yaşamaya yönelik niyetlerini beyan etmeleri,
  • Evlilik Amacı: Evliliğin yalnızca ikamet izni elde etmek amacıyla yapılmadığının ispat edilmesi,
  • Yaş Şartı: Eşlerden her biri başvuru sırasında en az 18 yaşında olmasıdır.

Aile İkamet İzni İçin Gereken Belgeler

Aile ikamet izni başvurusu, Türkiye’de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Başvuru sürecinde yabancı eş, Göç İdaresi’nin internet sitesinden online randevu alarak işlemleri başlatabilir. Başvuru sonucu yaklaşık 1-2 ay içinde sonuçlanmaktadır. Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni alabilmeleri için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Yabancı ve/veya yasal temsilcisi tarafından imzalanan “İkamet İzni Başvuru Formu”,
  2. Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi,
  3. Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet biometrik fotoğraf,
  4. İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar,
  5. Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan belge,

Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni alabilmesi için, destekleyicinin (Türkiye’de ikamet eden eşin) aile ikamet başvurusunda hazır bulunması gerekmekte olup, aile ikamet izni için gerekli belgeleri şunlardır:

  1. Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi,
  2. Yabancının kalacağı süreçte maddi imkana sahip olunduğunu gösterir belge,
  3. Tüm aileyi kapsayan geçerli sağlık sigortası,
  4. Adli sicil kaydı,
  5. Vukuatlı ikametgah belgesi,
  6. Kalınacak Yeri Gösterir Belge (Tapu veya kira sözleşmesi).

Destekleyici eş yabancı ise destekleyici eşin aşağıda belirtilen belgelerinin başvuru esnasında dosyaya sunulması gerekmektedir.

  1. Pasaport veya pasaport yerine geçen belge,
  2. İkamet veya çalışma izni belgesi, mavi kart, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgeleri

Aile İkamet İzni Uzatma

Aile ikamet izni süresi her başvuruda iki yılı aşmayacak şekilde verilir ve destekleyicinin ikamet izni süresini geçemez. Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni genellikle bir yıl geçerlidir. Oturma izni süresinin sonunda belirli şartları sağlamaya devam eden kişiler, yeniden başvuruda bulunarak aile ikamet izni uzatma işlemini yenileyebilirler.

Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Hakları

Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma iznini aldıktan sonra Türkiye’de sahip oldukları haklar şunladır:

Çalışma İzniYabancı eş, oturma izni süresi boyunca Türkiye’de çalışma hakkına sahip olabilir. Özellikle, çalışma izni almak için daha hızlı bir sürece tabidir.
Sosyal Güvenlik HaklarıYabancı eşler, Türk vatandaşları gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilir ve eşi üzerinden sosyal güvenlik haklarından faydalanabilirler.
Vatandaşlık BaşvurusuTürk vatandaşı ile en az 3 yıl evli kalan yabancılar, vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Vatandaşlık başvurusu kabul edildiğinde, yabancı eş Türkiye’de tam vatandaşlık haklarına sahip olur.
Diğer HaklarOturma izni ile yabancı eşler, eğitim, finansal hizmetler ve kamu hizmetlerinden Türk vatandaşlarıyla eşit şekilde yararlanabilir.

Aile İkamet İzni Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma iznine yönelik yapılacak başvuruda eksik veya hatalı bilgi verilmesi, sürecin gereksiz yere uzamasına hatta reddedilmesine neden olabilir. Bu nedenle, belgelerin doğru ve eksiksiz hazırlanması oldukça önemlidir. Bu sebeple Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni başvurusu yapmadan önce alanında uzman bir Manisa vatandaşlık avukatından danışmanlık hizmeti almaları olası hak kaybına uğramalarının ve hatta sınır dışı edilmelerinin önüne geçecektir.

Sık Sorulan Sorular

Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni konusu hakkında sık sorulan soruları sizler için aşağıda yanıtladık:

Türk vatandaşı ile evli yabancıların çalışma hakkı var mı?

Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni almaları durumunda Türkiye’de çalışma hakkı bulunmaktadır.

Boşanma durumunda aile ikamet izni geçerli olur mu?

Evet, Türk vatandaşıyla üç yıl evli kalmış olan yabancılar boşanmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilmeleri mümkündür. Aile içi şiddet nedeniyle boşanmada ise üç yıllık şart aranmaz.

Bu makalede, “Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Oturma İzni” konusu ele alınmış ve süreci daha anlaşılır kılmak amacıyla kapsamlı bilgiler sunulmuştur. Ancak, unutulmamalıdır ki, burada paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki danışmanlık niteliği taşımaz. Özellikle vatandaşlık hukuku konularda doğru adımlar atabilmek için, Manisa avukattan profesyonel destek alınması oldukça önemlidir.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir