Günümüzde birçok ev sahibi, evini kiraya vermeden önce kira sözleşmesiyle birlikte boş tahliye taahhütnamesinin kiracı tarafından imzalanmasını talep etmektedir. Bu durumun ardında yatan neden, ev sahibinin kiracısıyla başta kira bedeli veya diğer anlaşmazlıklar olmak üzere ileride sorun ortaya çıktığında kiracıyı tahliye taahhüdüyle hızlı bir şekilde tahliye edebilme isteğidir. Uygulamada gerek ev sahipleri gerekse emlakçılar, yazılı tahliye taahhüdü olmadan konut veya işyerini kiraya vermemektedir. Bu yüzden kiracıların birçoğu, taşınmazı kiralayabilmek için bu belgeyi imzalamak zorunda kalmaktadır. Bu yazımızda; boş tahliye taahhütnamesi imzaladım ne yapmalıyım diyen kiracıların başına hukuki sorun açılabilecek bu belgenin ne olduğunu, nasıl sonuçlara yol açabileceğini ve bu durumda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini detaylı olarak ele alacağız.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhütnamesi, kiracının belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağına dair verdiği yazılı bir beyandır. Kiraya veren tahliye taahhüdünde belirtilen tahliye tarihinde kiralananın boş olarak kendisine teslim edilmemesi halinde, bu tarihten başlayarak 1 ay içerisinde kiracının kiralanandan tahliyesi için icra takibi veya dava açabilir. Tahliye taahhüdünün geçerli olması için bazı yasal şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar ise şunlardır:
- Tahliye taahhütnamesinin yazılı olması,
- Kiralananın kiracıya tesliminden sonra düzenlenmiş olması,
- Kiracı ya da yetkili temsilcisi tarafından imzalanmış olması,
- Tahliye tarihi içermesi,
- Tahliye edilecek mecurun adresini içermesi,
- Kiralanan aile konutu ise tahliye taahhütnamesinde kiracının eşinin de imzasının bulunması gerekir.
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları her ne kadar yukarıda belirtildiği gibiyse de; uygulamada tahliye taahhütnamesi boş olarak imzalanıp kiraya verene teslim edilmektedir. Kiraya veren ise bu boş taahhüt içerir belgede yer alan tahliye ve düzenlenme tarihi kendi çıkarına göre sonradan doldurmakta ve kiracı aleyhine icra takibi veya tahliye davası açmaktadır. Bu sebeple boş tahliye taahhütnamesi imzaladım diyen kiracıların öncelikle bu riskin varlığından haberleri olmalıdır.
İnceleyebilirsiniz: Tahliye Taahhütnamesi
Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzaladım Geçerli midir?
Boş tahliye taahhütnamesi imzaladım geçerli midir? Boş bir tahliye taahhütnamesinin kiraya veren tarafından sonradan kanunda belirtilen şartlara uygun olacak şekilde doldurulması halinde tahliye taahhüdünün geçerli olduğu kabul edilir. Nitekim tahliye taahhüdünde yer alan tanzim ve tahliye tarihlerinin boş bırakılması halinde kiracı, beyaza imza atarak bu boş bırakılan tarihlerin sonradan kiraya veren tarafından doldurulmasını kabul etmiş sayılır.

Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzalamanın Riskleri Nelerdir?
Eğer boş tahliye taahhütnamesi imzaladım diyorsanız, kiraya veren bu belgeye istediği bir tarih yazarak sizi yasal yoldan çıkarmak için hukuki süreç başlatabilir. Nitekim boşa imza atan sonuçlarına katlanmayı baştan kabul etmiş sayılır. Zira güncel Yargıtay içtihatları da bu yöndedir. Boş bir tahliye taahhüdüne imza atmanız, ev sahibine güçlü bir hukuki koz sağlar ve bu durum ilerleyen zamanlarda sizin için ciddi sorunlar doğurabilir. Özellikle;
- Kendinizi güvende hissetmeyebilirsiniz; çünkü ev sahibi istediği zaman sizi çıkarmak için bu belgeyi kullanabilir.
- Tahliye davasına maruz kalabilirsiniz; ev sahibi bu belgeyi kullanarak hukuki sürecini başlatabilir.
- Ev sahibinin dayattığı talepleri kabul etmek zorunda kalabilirsiniz; başta kira bedeli olmak üzere kiraya verenin talebine uygun hareket edilmemesi halinde aleyhinize süreç tahliye süreci başlatacağı yönünde size baskı uygulayabilir.
İnceleyebilirsiniz: Tahliye Taahhütnamesi İmzaya İtiraz
Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzalandığında Ne Yapılmalı?
Eğer boş tahliye taahhütnamesi imzaladım ne yapmalıyım diyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Kira Avukatına Danışın: Bir kira avukatında hukuki danışmanlık alarak tahliye taahhütnamesinin hukuki açıdan geçerliliğini sorgulayabilirsiniz. Bu belgeye dayanarak aleyhinize icra takibi veya tahliye davası açılırsa, yasal haklarınızı öğrenmiş olursunuz.
- Ev Sahibinizle Görüşün: Evi kiralayan eşiniz size “kira sözleşmesiyle birlikte boş tahliye taahhütnamesi imzaladım” diyerek gelebilir. Eğer iyi niyetli bir ev sahibiniz varsa, bu konuyu kendisiyle konuşarak taahhüdün iptalini veya belgede yer alan tarihlerin lehinize olacak şekilde yeniden düzenlenmesini isteyebilirsiniz. Ancak bu girişim büyük ihtimalle olumsuz sonuçlanacaktır.
- Tahliye Taahhütnamesinin İptali Davası Açın: Boş tahliye taahhütnamesi imzaladım diyen kiracı, TBK’nın 39. Maddesi kapsamında tahliye taahhüdünün iptali için 1 yıl içerisinde dava açabilir. Kiracı bu davada, taahhüdü baskı altında, korkutularak veya hileyle imzaladığını iddiasında bulunarak irade bozukluğuna dayalı tahliye taahhüdünün iptalini talep edebilir.
- Aile Konutu İhtarında Bulunun: Kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesinde imzası bulunmayan eş, kiraya verene yapacağı aile konutu ihtarı ile sözleşmenin tarafı haline gelecektir. Sözleşmenin tarafı haline gelen eş ise, tahliye taahhütnamesinde ise imzasının bulunmadığından tahliye taahhüdünün geçersiz olduğu itirazlarını ileri sürebilecektir.
- Aile Konutu Tespiti Davası Açın: Tahliye taahhütnamesinde imzası bulunmayan eş, kiraya veren tarafından tahliyeye ilişkin hukuki süreç başlatılmadan önce aile konutunun tespitine yönelik Aile Mahkemesinde dava açabilir. Ayrıca ilerleyen aşamada tahliye taahhüdüne rızası olmadığını ve kendisinin imzasının bulunmaması sebebiyle geçersiz olduğu iddiasında da bulunabilir.
İnceleyebilirsiniz: Kiracı Hakları Nelerdir?
Sık Sorulan Sorular
Boş tahliye taahhütnamesi imzaladım ne yapmalıyım? konusu hakkında sık sorulan soruları sizler için aşağıda cevapladık:
Boş tahliye taahhütnamesi hangi durumlarda geçerlidir?
Taahhütnamenin imzalanması esnasında tarihler boş bırakılarak imzalanmışsa, sonradan kiraya veren tarafından doldurularak geçerliliği sağlanabilir.
Ev sahibim boş tahliye taahhüdünü kullanarak beni çıkarabilir mi?
Evet, boş bir tahliye taahhüdüne imza attıysanız, ev sahibiniz ileride bu belgeyi doldurup kiracı aleyhine icra takibi veya tahliye davası açıp kiracıyı evden çıkarabilir.
Sonuç
Boş tahliye taahhütnamesi imzaladım diyen kiracıların ileride ciddi hukuki sorunlarla karşılaşması kuvvetle muhtemeldir. Bu durumda, belgenin geçerliliğini sorgulamak ve haklarını öğrenmek için alanında uzman bir Manisa kira avukatından hukuki destek almak en sağlıklı yoldur.
Bu makalede, “Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzaladım Ne Yapmalıyım?” sorusuna yanıt vererek konuyu anlaşılır bir şekilde açıkladık. Sunulan bilgiler, okuyuculara genel bilgilendirme sağlamak amacı taşımakta olup hukuki danışmanlık niteliğinde değildir. Özellikle kira hukuku ve kiracı hakları gibi konularda doğru adımları atabilmek için, Manisa avukattan profesyonel destek almanız önemlidir.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:
Bir Yorum Yazın