Apartmanda İmza Toplanarak Kiracı Tahliyesi

Apartmanda İmza Toplanarak Kiracı Tahliyesi

Apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi nasıl olur? Sorusu kötü komşuya maruz kalan apartman sakinlerinin sıklıkça sordukları sorulardan bazılarıdır. Kötü ve saygısız kiracı ile karşılaşılması durumlarda, yanlış bir inanış olarak apartman sakinleri arasında imza toplama yoluyla kiracının evden çıkarılacağı yönünde yanlış bir anlayış hakimdir. Ancak hukuki zeminde değerlendirmek gerekirse apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi mümkün değildir.

Apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi süreci hukuk davası açılmadan gerçekleşemez. Tüm kat malikleri bu konuda anlaşsalar dahi, kiracının tahliyesi için yargıya yoluna başvurulması gerekmektedir. Kat maliklerinin toplu imza atması, kiracının hemen evden çıkarılacağı anlamına gelmemektedir. Kötü komşuyla mücadele etmenin en etkili yolu, aşağıda detaylı olarak anlatılacak sürecin işletilmesi ve akabinde tahliye davası açmak olacaktır.  Bu sebeple apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi nasıl olur sorusu yerine “komşuluk haklarına riayet etmeyen, komşulara saygısız davranan kiracının” nasıl tahliye edileceği konusu üzerinde durulması gerekmektedir.  

Komşulara Saygı Gösterme Borcu

Modernleşme ve teknolojik gelişmeler neticesinde müstakil konut anlayışı yerini apartman yaşamına teslim ederken son olarak şehirleşme süreci günümüzde rezidanslaşma ile noktalanmıştır. Dikey mimari beraberinde bir takım toplumsal sorunlar getirmektedir. Bu toplu yaşamın en büyük zorluklardan birisi de kötü komşu meselesidir. Kötü komşuyla bir arada yaşamanın ne kadar zorlayıcı olabileceğini hepiniz az çok tahmin edebilirsiniz. Asıl mesele apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesinden ziyade kötü komşunun apartmandan nasıl tahliye edileceğidir.

Toplu yaşamın bir parçası olan apartmanlarda, huzur ve sakinliğin sağlanabilmesi adına gerek apartman yönetim kuralları olsun gerek Kat Mülkiyet Kanunu uyarınca komşuların uymakla yükümlü olduğu bazı kurallar mevcuttur. Bu kurallara uyum göstermek, kat malikleri ve kiracılar dahil herkesin görevidir. Apartman kurallarının, kiracıları da kapsaması, uyum ve huzur içinde yaşamanın bir gerekliliğidir.

Apartman kuralları, yalnızca kat malikleri için değil, aynı zamanda kiracılar için de önemli sorumlulukları beraberinde getirmektedir. Komşuluk ilişkileri kaynağını Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. Maddesinden almakta olup ilgili kanun maddesi şu şekildedir:

apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi dilekçe örneği

Komşulara Saygısız Davranma Nedeniyle Tahliye

Kiracının taşınmış olduğu binada ve aynı mahallede yaşayan mahalle sakinlerine saygı gösterme ve rahatsızlık vermeme gibi yükümlülükleri bulunmaktadır. Kiracının komşulara saygı gösterme borcuna aykırı davranışlarına örnek olarak şunları gösterebiliriz:

  • Kiracının evinde gürültülü müzik dinleyerek komşularını rahatsız etmesi,
  • Sürekli olarak geceleyin alkollü bir şekilde eve gelerek huzursuzluk yaratması,
  • Komşulara hakaret veya tehditlerde bulunması,
  • Kira veren kişiye karşı kasten bir suç işlemesi veya yaralaması,
  • Evin balkonunda rahatsız edici düzeyde hayvan beslemesi,
  • Evinden sürekli kötü kokuların yayılmasına sebebiyet vermesi,
  • Ahlaki normlara aykırı hareketler, taciz veya rahatsızlık verici davranışlarda bulunma, küfretme ve benzeri olumsuz tavırlar.

Türk Borçlar Kanunu’nun 316. maddesi, kiracının taşınmazı kullanma ve komşulara saygı gösterme borcuna aykırı davranması durumunda uygulanacak müeyyideleri düzenlemektedir. Konut ve çatılı işyeri kiralarında, diğer kira sözleşmelerinden farklı olarak, kiralananın sözleşmeye uygun ve özenli bir şekilde kullanılmaması ve aynı zamanda kiralananın bulunduğu taşınmazda yaşayan kişilere ve komşulara saygı gösterilmemesi durumlarında, kira verenin hakları sayılmıştır.

Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, kira veren apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi yoluna başvurmak yerine öncelikle kiracıya yazılı bir uyarıda/bildirimde bulunmak zorundadır. Uyarıda, kiracının borca aykırı davranışının giderilmesi gerektiği ve bu durumun belirli bir süre içinde düzeltilmesi gerektiği belirtilmelidir. Eğer bu süre içinde kiracı, borca aykırılığı gidermezse, kira veren sözleşmeyi feshedebilir. Kiracıya bildirimde bulunmanıza ve kira sözleşmesini feshetmenize rağmen kiracı kiralananı tahliye etmezse, gayrimenkul hukuku alanında uzman bir Manisa avukat meslektaş ile iletişime geçerek, Sulh Hukuk mahkemesinde açacağınız tahliye davası ile kiralananın tahliyesini sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Bu yazımızda “Apartmanda İmza Toplanarak Kiracı Tahliyesi” konusuna değindik. Özetlemek gerekirse, apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi mümkün olmamakla birlikte yukarıda sayılan şartların gerçekleşmesi halinde açacağınız tahliye davası ile komşulara saygısız davranan kiracınızın kiralanandan tahliyesini sağlayabilirsiniz. Apartmanda imza toplanarak kiracı tahliyesi hakkında daha fazla bilgi almak için alanında uzman bir Manisa kira avukatı meslektaştan hukuki danışmanlık hizmeti almanız sizlerin yararına olacaktır. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar:

4.9/5 - (10 votes)

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir