Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?

Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir?

Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir? sorusu boşanma davası sonrasında nafaka ödeme yükümlüsü müvekkillerimiz tarafından sıklıkla sorulan sorulardan birisidir. Toplumumuzda kız çocuklarının evlenmedikleri ve işe başlamadıkları müddetçe her daim nafaka alacaklarına dair yanlış bir takım bilgiler yer almaktaysa da bunların hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Nitekim TMK 328/2. maddesi gereği, “Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler”. Amir hüküm uyarınca, ergin bir çocuğa nafaka ödenmesi için, öncelikle çocuğun eğitimine devam ediyor olması gerekmektedir. Eğitimden kasıt özellikle çocuğun ekonomik bağımsızlığını kazanması için gereken eğitimdir. Özetle nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir? sorusuna eğitim hayatı devam ettiği sürece cevabını verebiliriz.

Yukarıda izah olunduğu üzere ergin bir çocuğa nafaka ödenebilmesi için, çocuğun eğitimine devam etmesinin yanı sıra, anne ve babanın nafaka ödemeye elverişli olması gerekmektedir. Bu elverişlilik hali, her somut durum için farklılık gösterebilmekle birlikte somut olayın koşullarına da bağlıdır. Öncelikle, anne ve babanın ekonomik durumu temel koşullardan birisidir. Eğer anne ve babanın ekonomik durumu yeterli değil ise, eğitimine devam eden ergin bir çocuğa nafaka ödemesi, somut durumun koşullarına göre pek de mümkün olmayabilir. Bu bağlamda, nafakaya hükmedecek hakim, somut olayın özelliklerine göre takdir yetkisini kullanacaktır.

Okuyan Kız Çocuğu Nasıl Yardım Nafakası Talebinde Bulunur?

Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir sorusunu yukarıda cevapladığımıza göre artık eğitimi devam eden çocuğun nasıl yardım nafakası talebinde bulunacağı konusu üzerinde durulması gerekmektedir. Bu bağlamda eğitimine devam eden ergin bir çocuk, bu dava hakkını bizzat kendisi kullanmalıdır. Ergin çocuk, bu dava hakkını sadece anne ve babalarına karşı kullanabilir. Ayrıca, bu dava yalnızca bir ebeveyn aleyhine değil, her iki ebeveyn aleyhine de açılabilmesi mümkündür. Erişkin çocuğun talep edeceği yardım nafakasında görevli mahkeme aile mahkemesi olup yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Yardım nafakası talepli davada, ergin çocuğun eğitimine devam ettiğini kanıtlaması gerekmektedir. Bu dava için belirli bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Ergin çocuğun eğitimi sona erene kadar bu dava açılabilir. Açılan davada, davalı anne veya baba ergin çocuğa nafaka ödemesine karar verilirse, nafaka ödemesi davayı açıldığı tarihten itibaren başlar. Eğitimi devam eden çocuğun açacağı yardım nafakası davasında hukuki olarak hak kaybına uğramamanız adına alanında uzman bir Manisa boşanma avukatından hukuki danışmanlık hizmeti alarak haklarınızı koruyabilirsiniz.

Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?

Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir ve Ne Kadardır?

TMK 328/2. maddesine göre, eğitimine devam eden kız bir çocuğa ödenen nafaka için herhangi bir yaş sınırı öngörülmemiştir. Bununla birlikte nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir sorusuna net bir yanıt vermek isteyen bazı yazarlar,  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 34. maddesi kıyasen uygulanarak, yirmi beş yaşın sınır olarak dikkate alınabileceğini belirtmişlerdir.

TMK 330. Maddesi 1. Fıkra hükmü uyarınca nafaka miktar; çocuğun ihtiyaçları, anne ve babanın yaşam koşulları ve ödeme güçlüğü gibi koşullar göz önünde bulundurularak belirlenir. Ayrıca, çocuğun gelirleri de nafaka miktarının belirlenmesinde göz önüne alınır. Örneğin eğitimine devam eden ergin bir çocuk ayrıca burs alıyorsa, bu durum da nafaka miktarı belirlenirken takdiri indirim yapılabilir.

Nafaka davası, genellikle sadece bir ebeveyn örneği baba aleyhine açılmışsa, diğer annenin üzerine düşen yükümlülüğü de mahkemece resen dikkate alınır. Ayrıca, talep halinde hakim, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını da inceleyerek, gelecek yıllarda ödenecek nafaka miktarını belirleyebilir. Koşulların değişmesi durumunda ise, talep üzerine hakim nafaka miktarını yeniden belirleme yetkisine sahip olmakla birlikte şartların değişmesi halinde nafakayı tamamen kaldırabilir.

Sonuç

Bu yazımızda sizler için Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir? sorusunu yanıt bulmaya çalıştık. Sizler ile paylaştığımız bu bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olmakla birlikte hukuki tavsiye niteliğinde değildir. Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir? sorusu hakkında detaylı bilgi almak isteyen okuyucularımızın uzman bir Manisa avukat meslektaştan hukuki danışmanlık hizmeti alması şiddetle tavsiye edilir.

Bu yazımızda “Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?” sorusu hakkında bilgi vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:

5/5 - (7 votes)