Okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir? sorusu, boşanma davalarında sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Boşanma davalarında anne veya baba, müşterek çocukları için dava devam ederken tedbir nafakası talep edebilmekte hatta etmeseler dahi, mahkemece çocuğun üstün yararı gözetilerek tedbir nafakasına hükmedilebilmektedir. Bu tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar geçerli olur ve ardından iştirak nafakasına dönüşebilir. Böylece, hükmedilen iştirak nafakası; boşanma kararı kesinleştiğinde başlar ve erkek çocuk reşit oluncaya kadar devam eder. Ayrıca, erkek çocuğun eğitimi devam ediyorsa ve maddi desteğe ihtiyacı varsa, okuyan erkek çocuk yardım nafakası talep edilebilecektir. Bu yazımızda sizler için okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir? sorusuna yanıt bulmaya çalışacak ve nafaka konusunda detaylı bilgilere yer vereceğiz.
Çocuğa Ödenen Nafaka Türleri
Okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir? sorusundan ziyade öncelikle hukuk sistemimizde çocuklar için öngörülen nafaka türlerinin neler olduğuna bakmak gerekir. Türk Medeni Kanunu’na göre, belirli koşullar sağlandığında çocuklar için aşağıdaki nafaka türleri hükmedilebilmektedir. Çocuklar için ödenen nafaka türleri ise şu şekildedir:
- Tedbir nafakası,
- İştirak nafakası,
- Yardım nafakası.
Bu nafaka türlerinden olan iştirak ve tedbir nafakası ergin olmayan çocuğa ödenirken, yardım nafakası ise ergin olan çocuğa ödenmektedir.
Erkek Çocuğa Ödenen Nafaka Ne Zaman Sona Erer?
Boşanma ya da ayrılık davası açıldığında, Türk Medeni Kanunu’nun 169. maddesi gereğince hakim, talep olmasa dahi dava süresince özellikle çocukların bakım ve korunmasıyla ilgili gerekli olan geçici önlemleri re’sen alır. Aile mahkemesince alınan geçici önlemlerden birisi de tedbir nafakasıdır. Eşler, çocukların bakımı, eğitimi ve gözetimi konusunda birlikte özen gösterme yükümlülüğüne sahiptirler. Ancak çocuğun menfaati ve gelişimi tehlike altında ise, hakim çocuğun korunması için tedbirleri nafakası hükmedebilir. Tedbir nafakası, boşanma kararı kesinleşene kadar geçerli olur ve ardından iştirak nafakası olarak ödenmeye devam eder. Dolayısıyla, davanın seyri esnasında verilen nafaka kararı tedbir nafakası olacak, boşanma kesinleştikten sonra ise iştirak nafakası olarak devam edecektir. Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir. Mahkeme kararında belirtilmemiş olsa bile, tedbir nafakası erginlikle birlikte kendiliğinden sona erecektir.
Yukarıda izah edildiği üzere ebeveynlerin çocuklarına olan bakım borcu, çocuğun ergin oluncaya kadar devam eder. Eğer çocuk ergin olmuşsa ancak eğitimine devam ediyorsa, ebeveynler durumlarına bağlı olarak çocuğun eğitimi tamamlanana kadar bakma yükümlülüğüne sahiptirler. Ergin çocuk yani 18 yaşını doldurmuş çocuğun, bu tür durumda ayrı bir yardım nafakası davası açması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında “okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir?“sorusuna; iştirak nafakası çocuk ergin olana kadar, yardım nafakası ise çocuğun eğitim hayatı sona erene kadar devam eder şeklinde yanıt verebiliriz.
Üniversite Öğrencisi Nafaka Alabilir Mi?
Üniversite öğrencisi çocuk, reşit olduktan sonra yani 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite eğitimine devam ediyorsa ve hali hazırda aldığı iştirak nafakası da sona ermiş ise çocuğun açacağı ayrı bir dava ile yardım nafakası talep edebilir. Türk Medeni Kanunu’nun 364/f. I maddesi uyarınca, yoksulluğa düşme riski taşıyan üstsoy ve altsoya karşı bireyin yardım etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Kişi, bu yükümlülüğü yerine getirmezse, yoksulluğa düşecek üstsoy ve altsoyuna yardım nafakası ödemekle yükümlüdür. Ebeveynlerin de çocuklarına olan bakım borcu, çocuğun ergin oluncaya kadar devam eder. Eğer çocuk ergin olmuş ve eğitimine devam ediyorsa, ebeveynler durumlarına bağlı olarak çocuğun eğitimi tamamlanana kadar bakmakla yükümlüdür. Bu kapsamda üniversite öğrencisi olan hem erkek hem de kız çocuk, eğitim süreci devam ederken anne ve babasına karşı açacakları nafaka davası ile mahkemeden yardım nafakası talep edebilir. Bu hususta açılacak nafaka davasında hak kaybına uğramamak adına alanında uzman bir Manisa boşanma avukatından hukuki danışmanlık hizmeti almanız sizlerin yararına olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
“Okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir?” konusu hakkında aşağıda ziyaretçilerimizden gelen soruları derledik ve cevaplandırdık.
Nafaka ödemeleri nasıl belirlenir?
Nafaka miktarı, taraflar arasındaki anlaşma veya mahkeme kararıyla belirlenir. Çocuğun ihtiyaçları, ebeveynlerin gelir düzeyi ve diğer faktörler nafakanın miktarını etkileyebilir.
Nafaka ödemesi nasıl sona erer?
Nafaka ödemeleri, belirlenen sürenin sona ermesi, çocuğun eğitimini tamamlaması veya diğer özel durumlar nedeniyle sona erebilir. Mahkeme kararıyla nafakanın sonlandırılması veya taraflar arasında anlaşma sağlanması da mümkündür.
Çocuğun üniversiteye gitmesi durumunda nafaka ödemesi devam eder mi?
Evet, birçok durumda çocuğun üniversiteye gitmeyi tercih etmesi nafaka ödemelerinin devam etmesine neden olabilir. Eğitim süreci tamamlanana kadar, çocuğun eğitim ve yaşam masrafları için nafaka ödenmeye devam edebilir.
Sonuç
Bu yazımızda sizler için Okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir? sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Sizlere aktardığımız bu bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir? sorusuna daha detaylı bilgi alabilmek için uzman bir Manisa avukat meslektaştan hukuki danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye edilir.
Bu yazımızda “Okuyan erkek çocuğa kaç yaşına kadar nafaka ödenir?” sorusu hakkında bilgi vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız: