Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?

Boşanma sürecinde, çiftler arasında yaşanan en büyük anlaşmazlıklardan biri, çocukların velayetinin kime verileceği konusudur. Bu durum çocuklar için oldukça yıpratıcı olabildiğinden, son derece hassas bir şekilde ele alınmalıdır. Çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir? sorusu ise sıklıkla karşılaştığımız sorulardan birisidir. Genellikle her iki ebeveyn de genellikle çocukların velayetini kendilerinde görmek isterler. Ancak çocuğun çıkarları ön planda tutularak, objektif bir bakış açısıyla karar verilmesi önemlidir.  Bu makalemizde çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir? Boşanmada çocuk kime verilir? sorularına yanıtlamaya çalışacağız.

Boşanmada Çocuk Kime Verilir?

Çocuklu çiftlerin boşanma sürecinde, velayet konusunda anlaşmaya varılamadığında, bu karar genellikle mahkeme tarafından alınır. Velayet, çocuğu temsil etme, koruma, bakım, gözetim, eğitim, terbiye ve yetiştirme gibi hakları içeren bir kavramdır. Boşanma durumunda ebeveynlerin bu geniş haklarını nasıl kullanacaklarına dair yönlendirmeler Türk Medeni Kanunu’nun 336/2. maddesinde yer almaktadır. Bu yasa gereği, eşlerin ortak hayata son verdiği veya ayrıldığı durumlarda, hakim velayeti eşlerden birine verebilmektedir.

Çocuğun velayeti konusunda karar verme yetkisine sahip olan hakimler, öncelikli olarak çocuğun üstün menfaatini göz önünde bulundururlar. Bu değerlendirme sürecinde, hangi ebeveynin çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayabileceği, çocuğun tercihlerinin ve ihtiyaçlarının göz önüne alınması gibi unsurlar dikkate alınır. Bu değerlendirmenin sağlıklı bir şekilde yapılması durumunda ise konumuz olan “çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir?” sorusu kendiliğinden yanıtlanmış olacaktır.

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?

Boşanmada Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?

Boşanmada çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir? sorusu velayet konusunda sıklıkla karşılan sorulardan biridir. Çocuğun velayetinin annede kalması, çocuğun sağlık, eğitim ve ahlak açısından tehlike oluşturuyorsa, velayet babaya verilebilir. Aynı şekilde, boşanma davasında eğer çocuk babasıyla birlikte yaşamak istediğini beyan eder ve babanın velayeti üstlenmesine engel bir durum yoksa, çocuğun üstün yararı gözetilerek velayet babaya bırakılabilir.

Anne ve baba ortak karar alarak velayeti babaya bıraktığında da, babanın velayeti üstlenmesine engel bir durum yoksa velayet babaya geçebilir. Aynı şekilde, annenin velayet görevini kötüye kullandığı ve baba ile kişisel ilişkiyi engellediği ya da görüş günlerinde çocuğu baba ile görüştürmediği tespit edilirse, çocuğun üstün yararı gözetilerek velayet babaya verilebilir.

Eğer anne, boşanma davasında çocuğunun velayetini babaya vermek istemiyorsa ve bu isteğini mahkemeye bildirirse, çocuğun velayeti babaya verilebilir. Ayrıca, evli olan eşler anlaşmalı olarak boşanıyorlarsa ve çocuğun velayetinin babaya verilmesine karar vermişlerse, mahkeme bu kararı onaylayarak çocuğun velayetini babaya verebilir.

Mahkeme, annenin sağlık durumunda ciddi sorunlar olduğunu, akıl sağlığının yerinde olmadığını ve çocuğa bakabilecek durumda olmadığını tespit ederse, çocuğun velayetini babaya verebilir. Benzer şekilde, annenin psikolojik olarak yıpranmış olması, çocuğuna öfke ve şiddet göstermesi veya çocuğu ihmal etmesi gibi durumlarda da velayetin babaya verilmesi söz konusu olabilir.

Kısaca boşanma davalarında çocuğun velayeti, eğer çocuğa iyi bakabilecek ve onun ihtiyaçlarını karşılayabilecek ise babaya verilebilir. Ancak, ufak yaştaki çocuklar genellikle annelerine muhtaç oldukları düşünüldüğü için, bu yaş grubundaki çocukların velayeti genellikle anneye verilir. Peki çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir? Elbette, her durum kendine özgüdür ve çocuğun menfaatleri dikkate alınarak, çocuğun yaşı ne olursa olsun, velayetin babaya verilmesi mümkün olabilir.

Unutulmamalıdır ki, çocuğun velayeti konusunda alınacak kararlar hassas bir şekilde ele alınabilmesi ve çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçları göz önünde bulundurulabilmesi için alanında uzman bir Manisa avukat meslektaştan hukuki danışmanlık hizmeti almak oldukça önemlidir.

Boşanmada Çocuk Kime Verilir?

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilmez?

Örneğin, yeni doğmuş veya 1 yaşına kadar olan anne sütüyle beslenen çocukların velayeti genellikle anneye verilir. Boşanma davasında baba, annenin kendisini aldattığını veya ağır kusurlu olduğunu ispat etmeye çalışsa da, müşterek çocuğun velayeti annenin kusurundan bağımsız olarak değerlendirilir ve çocuğun üstün yararına göre annenin yanında kalması önemlidir. Boşanmada çocuğun velayeti şu durumlarda babaya verilmez:

  • Babanın çocukla ilgilenmemesi ve ihmal etmesi,
  • Babanın çocuğa zarar vermesi ve şiddet uygulaması,
  • Babanın çocuğu hor görmesi ya da aşağılaması,
  • Babanın çocuğa sürekli hakaret etmesi ve kötü muamelede bulunması,
  • Babanın alkol ya da uyuşturucu bağımlısı olması,

Yukarıda sayılan ve benzeri durumlar varsa ve anne bu durumları ispatlayabiliyorsa, çocuğun velayeti babaya değil, annesine verilebilir. Bu gibi durumlarda çocuğun güvenliği ve refahı gözetilerek velayetin annede olması sağlanır.

Sonuç

Boşanma davasında, eşler her ne kadar kendi lehine velayet kararı verilmesini istese de bu talebin mahkemece kabul edilebilmesi için velayet talebinde bulunan tarafın bunu kanıtlaması gerekmektedir. Nitekim bu noktada, çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir? sorusuna yanıt aramak yerine alanında uzman Manisa boşanma avukatı meslektaştan hukuki destek alarak ve gerekli adımlar atılarak çocuğun velayeti elde edilebilir.

Bu yazımızda “Çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir?” sorusuna cevap vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:

5/5 - (5 votes)