Boşanma davasının sonuçlanması ve velayetin anneye verilmesi halinde sıklıkla sorulan sorulardan birisi de velayet kendine verilmeyen boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusudur. Velayet hakkı kendisine bırakılmadığı hallerde baba, çocuğunu görme, onunla buluşup görüşme, ziyaret etme, haberleşme hakkına sahiptir. Türk Medeni Kanunumuzun 323. maddesi uyarınca çocuğun velayet hakkını elinde bulundurmayan babanın çocuğuyla kişisel ilişki kurma hakkı elinden alınamaz. Bu anlamda boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusuna yanıt vermeden önce incelenmesi gereken bir diğer önemli husus çocuğun yaşıdır. Çocuğun yatılı olacak şekilde babasının yanında kalabilmesi için öncelikle çocuğun ana bakım ve şefkatine muhtaç olmaması gerekmektedir. Bu yazımızda “boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir?” sorusunu, çocukları belirli yaş gruplarına göre sınıflandırarak yanıtlamaya çalışacağız.
Boşanmış Baba Kaç Yaşında Çocuğu Yatılı Alabilir?
Boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusunu yanıtlamadan önce boşanma davasında mahkemenin velayetine ilişkin karar ve sürecini açıklamaya çalışacağız. Nitekim boşanma sürecinde aile mahkemesi hakimi ilk etapta geçici tedbirler kapsamında karar alır ve müşterek çocuğun velayeti ile diğer ebeveynle görüşme sıklığı gibi konuları belirler. Bu geçici tedbirler arasında, geçici velayet ve geçici kişisel ilişki önemli yer tutmaktadır. Hakim, bu kararları verirken çocuğun yaşı, gelişimi ve davranış özellikleri gibi faktörleri göz önünde bulundurur.
Bu unsurlar genellikle mahkeme tarafından atanmış bir sosyal hizmet uzmanı tarafından değerlendirilir. Sosyal hizmet uzmanının raporu, çocuğun hala annesinin bakımına ve sevgisine ihtiyaç duyup duymadığını ve özellikle uzun süreli ve yatılı olarak anneden ayrılmanın çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimini nasıl etkileyebileceğini değerlendirir.
Eğer raporda çocuğun hala annesinin bakımına ve sevgisine muhtaç olduğu ve uzun süreli ve yatılı olarak anneden ayrılmanın çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebileceği sonucuna varılırsa, kişisel ilişkinin yatılı olmayacak şekilde düzenlenmesi gerekebilir. Çünkü çocuğun üstün menfaati, velayetin ve kişisel ilişkinin kurulmasında belirleyici bir faktördür. Çocuğun annesinden ayrıldığında olumsuz etkilenmemesi için kişisel ilişki kurulmalı, ancak çocuğun gelişimi göz önünde bulundurularak bu ilişkinin yatılı olmamasına dikkat edilmelidir.
Yargıtay emsal kararlarına göre, yaş faktörü çocuğun velayeti konusunda belirleyici olmakla birlikte, her dava özeline bağlı olarak hakim tarafından değerlendirilmektedir. Bu bağlamda boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz:
- 0-3 yaş aralığı, çocuğun annesine olan mutlak bağlılığının en güçlü olduğu dönem olarak kabul edilir. Bu süreçte, yatılı kişisel ilişki, çocuğun düzenini ve beslenmesini olumsuz etkileyebilir. Hatta Yargıtay, emzirme dönemindeki çocuğunun haftada bir gün dokuz saat gibi uzun süre boyunca annesinden ayrı kalmasını da doğru bulmadığı birçok kararında belirtmiştir. Bu nedenle 0-3 yaş aralığındaki çocukların babalarıyla görüşmelerinin son derece sınırlı olması gerekmekte hatta çocukların 3 yaşına kadar olan dönemlerde baba yatılı kişisel ilişkisini kurulmasına izin verilmemelidir.
- 3-5 yaş aralığı, çocuğun sosyal hayata uyum sağlama dönemi olarak görülür ve annesine olan bağlılık azalmaya başlar. Bu süreçte, mahkeme baba ile çocuğun yatılı kişisel ilişkisine izin verebilir. Ancak, baba tarafından çocuğun ihtiyaçlarının karşılanabileceğinin kanıtlanması önemlidir. Burada hakimlerin geniş bir takdir yetkisi bulunmaktadır. Genellikle çocuğun okula başlamamış olması nedeniyle yaz ve sömestr tatilleri gibi dönemlerde kişisel ilişki kurulmaz. Uygulamada babanın, iki haftada 1 gün Cumartesi sabah 10’dan Pazar akşamı saat 16’ya kadar çocuğu ile kişisel ilişki kurulabileceğine dair karar verildiği sıklıkla görülmektedir.
- 5-18 yaş aralığı, çocuğun eğitim hayatına başladığı ve annesine olan bağımlılığının azaldığı dönemi içerir. Bu dönemde çocukla baba arasında normal şartlarda hem yatılı hem de okul tatillerini içeren kişisel ilişki kurulmalıdır. Ayrıca çocuğun görüşü de kişisel ilişkinin düzenlenmesinde dikkate alınmalıdır. Uygulamada, baba ile çocuğun görüşme düzenlenirken özellikle okul çağındaki çocuklar için bir hafta baba ile vakit geçirme, diğer hafta ise anne ile vakit geçirme şeklinde bir düzenleme yapılmaktadır. Bu düzenleme, çocuğun her iki ebeveyniyle de düzenli olarak temas etmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, genellikle iki haftada bir gece yatılı olarak kalınacak şekilde kişisel ilişki düzenlemesi tercih edilmektedir.
Her ne kadar yaş faktörü belirleyici olsa da, her dava kendi koşullarına göre değerlendirilir. Sonuç olarak, boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusu, çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değerlendirilmelidir. Bu konuda alanında uzman bir Manisa avukattan hukuki danışmanlık hizmeti almanız tavsiye edilir.
Yargıtay Kararları
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 16.11.2009 tarih ve 2008/16463 E. 2009/19883 K. Sayılı kararında:
“Kişisel ilişki düzenlemesinde aslolan çocuğun yararıdır. Tarafların ortak çocuğu D.D.13.12.2007 doğumlu olup, yaşı nazara alındığında ana bakım ve şefkatine muhtaç olup yatılı şekilde bir düzenleme çocuğu bedeni ve fikri gelişmesine mani olacağı gibi, davalı annenin velayet görevini gereği gibi yerine getirmesine de engel olacaktır. Şu halde daha uygun süreli kişisel ilişki kurmak gerekirken protokol hükümlerine aykırı yatılı olacak şekilde kişisel ilişki kararı verilmesi doğru görülmemiştir.” denilerek, boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusuna yanıt mahiyetinde bir karar verilmiştir.
Sonuç
Bu yazımızda sıkça sorulan, boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir sorusunu tüm hatlarına değinerek açıkladık. Özetle velayet kendinde bulunmayan babanın çocuğu ile yatılı kişisel ilişki kurabilmesi için çocuğun ez azından emzirme dönemini tamamlamış olması ve çocuğun yatılı ihtiyaçlarının baba tarafından karşılanabileceğinin kanıtlanmış olması gerekir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için alanında uzman Manisa boşanma avukatı meslektaşlardan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Bu yazımızda “Boşanmış Baba Kaç Yaşında Çocuğu Yatılı Alabilir?” sorusu hakkında bilgi vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız: