Hisseli tapuda kendi hissemi satabilirmiyim? Bu sorunun cevabı aşağıda detaylı olarak açıklanacağı üzere hem evet hem de hayır olabilir. Hisseli tapuda paydaşlardan biri belirli şartların varlığı halinde diğer paydaşların onayını almaksızın kendi hissesini satabilirken; şartların gerçekleşmemesine rağmen kendi hissesini satması durumunda şufa davası ile karşılaşması kuvvetle muhtemel olacaktır. Hisseli Tapu Nedir? Hisseli tapuda kendi hissemi …
Hisseli Tapuda Habersiz Satış
Hisseli tapuda habersiz satış halinde Türk Medeni Kanunu’nda hisseli mülkiyet hükümleri uyarınca diğer hissedarlara tanınan birtakım haklar yer almaktadır. Paylı mülkiyet hükümleri gereği, bir taşınmazın birden fazla sahibi olduğunda ve bu hissedarlar arasındaki herhangi bir payın üçüncü bir kişiye satılması durumunda, diğer paydaşlara o payı öncelikle satın alma hakkı tanınmaktadır. Bu hakkın adı ise önalım …
Vefat Eden Kişinin Bankadaki Parası Nasıl Alınır?
Vefat eden kişinin bankadaki parası nasıl alınır? Sorusu, yakın bir tarihte bir yakınını kaybetmiş ve ona mirasçı olmuş müvekkillerimizin bizlere sıklıkla sordukları sorulardan birisidir. Bilindiği üzere mirasçılar, Türk Medeni Kanunu’nun 640. Maddesi uyarınca ölen kişinin mirasına elbirliğiyle sahiptirler. Elbirliğiyle mülkiyet, mirasa dahil olan mallar üzerinde mirasçıların tek başına tasarruf yetkisine sahip olmadığı anlamına gelmektedir. Yani, …
İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum
Ortaklığın giderilmesi davalarında izale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum ne yapabilirim? sorusu ile sıklıkça karşılaşmaktayız. Özellikle fiili taksim halindeki parsellerde, herkesin belirli bir alanı kullandığı durumlarda, ortaklığın giderilmesi davasında hissesini satmak istemeyen kişilerin ne yapabileceği önemli bir konudur. Bu yazımızda, ortaklığın giderilmesi davası ve şartlarının ne olduğunu konusuna açıklık getirdikten sonra izale-i şuyu davası hissemi …