Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Günümüz toplumunda, karmaşık insan ilişkileri beraberinde istenmeyen sonuçlar getirmiştir. Fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet olayları son zamanlarda artış göstermektedir. Bu artış, koruyucu ve önleyici tedbirlerin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un ilgili hükümleriyle uyumlu olarak verilen etkili ve uygulanabilir bir önlemdir. Uzaklaştırma kararı, şiddete maruz kalan veya şiddet tehdidi altında bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının güvence altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu tedbirler sadece kadınlar için değil, erkekler için de talep edilebilir.

6284 sayılı Kanun’da yer alan diğer tedbirler, şiddete maruz kalan veya maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda alınabilecek tedbirlerin prosedürleri ve esasları, söz konusu Kanun’da ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamda uygulanabilecek tedbirler arasında aşağıdakileri içermektedir:

  • Hakaret ve Tehdit Yasağı
  • Evden Uzaklaştırma
  • Adrese Yaklaşmama
  • Çocukla Görüşmenin Refakatçi Eşliğinde Yapılması
  • Çocuklara Yaklaşma Yasağı
  • Eşyalara Zarar Verme Yasağı
  • İletişim Kurma Yasağı
  • Silah Teslimi
  • Alkol ve Uyuşturucu Kullanma Yasağı
  • Sağlık Kuruluşuna Başvurma ve Tedavi
Uzaklaştırma Kararı

Uzaklaştırma Talebi Nasıl Yapılır?

Uzaklaştırma kararı, genellikle bir hakim tarafından verilen bir karardır. Bu kararı alabilmek için Nöbetçi Aile Mahkemesi’ne başvurmak gerekmektedir. Başvuru sırasında herhangi bir harç veya ücret ödemesi gerekmez. Ancak bazı durumlarda tarafların dilekçe sunma imkanı olmayabilir ve bu durumlarda karakola giderek ifade vermek ve ardından talepte bulunmak yeterli olacaktır.

Uzaklaştırmaya ilişkin karar için başvuruda bulunmak isteyen kişi, durumu ayrıntılı bir şekilde dilekçeyle mahkemeye iletebilir. Dilekçede şiddetin türü, tarihleri, olayların yaşandığı yerler ve karara ilişkin talepler belirtilmelidir. Ancak acil bir durum söz konusu olduğunda, dilekçenin sunulması zor olabilir. Bu gibi durumlarda, hemen karakola giderek ifade vermek önemlidir. İfade verildikten sonra talebiniz karakol tarafından ilgili mercilere iletilir.

Unutulmamalıdır ki, uzaklaştırma talebinde bulunacak kişilerin, yaşadıkları şiddet olaylarını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaları ve delilleri sunmaları önemlidir. Bu şekilde, kararın hızlı ve etkili bir şekilde verilmesi sağlanabilir. Uzlaştırma kararı almak isteyen mağdurun alanında uzman bir Manisa avukat meslektaşlardan hukuki danışmanlık hizmeti almaları tavsiye edilir.

Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir Mi?

Bu koruma tedbiri kararı, doğası gereği önleyici bir koruma tedbiridir ve genellikle aile mahkemesi hakimi tarafından verilir. Ancak, kanunen belirlenen bir istisna nedeniyle, kolluk amiri tarafından da bu karar verilebilir. Bu istisnanın sebebi, kararın aciliyet düzeyinin yüksek olması ve gecikmesinin sakıncalı görülmesidir. Bu durumda, kolluk amiri tarafından da uzaklaştırma için karar alınabilir.

Uzaklaştırma Kararı Hangi Hallerde Verilir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki, uzaklaştırma kararı için somut bir şekilde şiddetin gerçekleşmesi zorunlu değildir. Şiddet tehdidi veya şiddet olasılığı, kişilerin yaşamlarını olumsuz etkileyebilir ve koruyucu tedbirlere başvurma gerekliliği doğurabilir. Uygulanacak tedbirlerin kapsamı oldukça geniş olabilir. Bununla birlikte, genel hatlarıyla, uzaklaştırmaya yönelik kararı verilebilecek durumlar şunlardır:

  1. Şiddet tehdidi
  2. Kişiye hakaret
  3. Aşağılama
  4. Küçük düşürücü sözler
  5. Psikolojik şiddet
  6. Her türlü fiziksel şiddet
  7. Cinsel şiddet
  8. Ortak konutta mala sürekli zarar verme durumu

Yukarıdaki durumların gerçekleşmesi zorunlu olmamakla birlikte, gerçekleşme olasılığının varlığı bile uzaklaştırma talep edilebilmesi için yeterlidir.

Uzaklaştırma Kararının Kapsamı Nedir?

Hakim, uzaklaştırma kararı verirken hangi durumlar için kısıtlamalar getirileceğini ayrıntılı bir şekilde belirtir. Örneğin, kişi lehine uzaklaştırma kararı verildiyse, kararda kişinin konutuna, okuluna veya işine yaklaşılmaması, şiddet tehdidi, hakaret, küçük düşürücü söz ve davranışlarda bulunulmaması, eşyalara zarar verilmemesi gibi hükümler yer alabilir. Ancak belirtmek gerekir ki uzaklaştırmayla belirlenen mesafe konusunda kanunda net bir hüküm bulunmamaktadır. Aslında uzaklaştırmanın uygulanmasında, mesafeden çok kararın etkili olması ve işlevsel kalması önemlidir.

Uzaklaştırma Kararı Kaç Metreyi Kapsar?

6284 sayılı Kanun’da uzaklaştırma kararı kapsamında belirli bir metre sınırı belirtilmemiştir. Esas olarak önemli olan, mahkeme kararının ihlal edilip edilmediğidir. Ancak, kanunun ve tedbir kararının temel amacı göz önünde bulundurularak bu konuda bir yorum yapılabilir. Esas olay, uzaklaştırılan kişinin şiddet mağdurunun yaşam alanına ve çevresine müdahale etme potansiyelini engellemektir.

Örneğin, uzaklaştırma alınmış bir kişinin, müşterek konutun karşısında beklemesi durumunda, bu koruma kararının ihlal edildiği kabul edilmelidir. Çünkü 6284 sayılı Kanun’un temel amacı, şiddet mağduru kişiyi her türlü şiddetten korumaktır. Ayrıca, herhangi bir tehdit veya hakaret içermeyen, iyi niyetle gönderilen bir SMS bile mesafenin ihlalini ifade eder. Bu sebeple duygusal tepkilerden kaçınılmalı ve geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açılmamalıdır. Bir kişi sizin hakkınızda bu kararı aldıysa, sizinle iletişim kurmak istemiyor ve sizi yakınına yaklaştırmak istemiyor demektir. Bu mesafeyi aşmamak önemlidir.

Uzaklaştırma Kararı Kimlere Verilir?

Uzaklaştırma kararı, ısrarlı bir şekilde takibe maruz kalan kişilerin, aile bireylerinin, çocukların ve kadınların korunması amacıyla verilmektedir. Bu nedenle, sevgiliye veya komşuya karşı da bu kararın alınması mümkündür. Çünkü somut olayda şiddetin veya şiddet tehdidinin kimden kaynaklanacağı konusunda bir garanti bulunmamaktadır. Bu sebeple, 6284 Sayılı Kanun’un uygulanabilmesi için şiddetin veya şiddet tehdidinin kimden geldiğinin bir önemi bulunmamaktadır.

Komşuya Uzaklaştırma Kararı

Komşusundan kaynaklanan şiddet veya takip gibi durumlarla karşılaşan bireyler, korunma amacıyla uzaklaştırma kararı talebinde bulunabilirler. Aile mahkemesine yapılacak bu talep neticesinde, kişinin komşusuyla yaşadığı sorunlardan korunması ve güvenli bir ortamda yaşaması sağlamış olacaktır.

Sevgiliye Karşı Uzaklaştırma Kararı

Bu koruma tedbirinin talep edilebilmesi için tarafların evli olması şart değildir. Eğer bir kişi, sevgilisi tarafından şiddete maruz kalıyor veya şiddet uygulama tehlikesiyle karşı karşıyaysa ve sürekli takibe uğruyorsa, o kişi sevgilisi için de uzaklaştırma kararı talep edebilir.

Uzaklaştırma Kararı Dilekçesi Örneği 2024

Uzaklaştırma kararı dilekçesi örneği word indirmek için bu bağlantıya tıklayın.

MANİSA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI                   : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: 100000) – Adresi

VEKİLİ                      : Av. Samet AYGÜN – Adresi

DAVALI                    : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: 100000) – Adresi

KONU                      : 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca, gerekli koruma tedbirlerinin alınması talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR       :

Bu bölümde, koruma talebinde bulunan kişinin yaşadığı olaylar, koruma talebinin sebepleri, olayların sıklığı ve süresi, maruz kaldığı şiddetin türü (fiziksel, psikolojik, ekonomik vb.) detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. “Açıklamalar” bölümünün içeriği her olaya göre değişiklik göstereceği için, örnek vermeden genel bir anlatım tercih ediyoruz.

HUKUKİ NEDENLER          : 2709 sayılı T.C. Anayasası, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine Dair Kanun, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu.

HUKUKI DELİLLER              : Tanık, Savcılık Dosyası ve sair yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM             : Yukarıda açıklanan ve resen dikkate alınacak nedenlerle; müvekkilim ve beraber yaşayan kişilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla koruma tedbirlerinin alınmasına, aleyhindeki kişi hakkında uzaklaştırma kararı ve uygun görülecek diğer tedbirlerin kararlaştırılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. …../…../2023

Davacı Vekili

Av. Samet AYGÜN


Uzaklaştırma Kararı Sorgulama

Uzaklaştırma, bir koruma kararıdır ve koruma kararları farklı bir iş dosyası niteliği taşır. Bu dosyalar, UYAP sisteminde görünmemektedir. Dolayısıyla, eğer bir kişi aleyhine uzaklaştırma kararı verilmişse, bu kararların sorgulanması için adliyelere başvurmak gerekmektedir. Ancak, koruma talep eden kişi ile aleyhine uzaklaştırma verilen kişi arasında mevcut bir boşanma davası bulunuyorsa ve karar boşanma davası içerisinde verilmişse, UYAP vatandaş portalı aracılığıyla ilgili kararın sorgulaması yapılabilir.

Uzaklaştırma Kararı Kaç Gün Sürer?

Bireylerin şiddet veya şiddet tehdidiyle ne kadar süre boyunca karşı karşıya kalacakları önceden belirlenemez. Bu nedenle, tehditlere karşı alınacak koruyucu tedbirin süresi de belirli bir limit içinde sınırlı olamaz. Bununla birlikte, uzaklaştırma süreli olarak verilebilir ve genellikle en fazla 6 aylık bir süreyle sınırlıdır. Bu 6 aylık süre, ilgili mahkeme kararının ilgili kişiye tebliğ veya tefhim tarihinden itibaren başlar. Ancak, şiddet mağdurunun talebi üzerine bu süre uzatılabilir. Mağdur, tehlike devam ettiği sürece uzaklaştırma kararının süresinin uzatılması için başvuruda bulunabilir. Mağdurun uzatma talebinde kaç kez başvurabileceğine ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır.

Uzaklaştırma Kararı Dilekçesi Örneği

Uzaklaştırma Kararı Uzatma Dilekçesi Örneği 2024

Uzaklaştırma kararı uzatma dilekçesi örneği word indirmek için bu bağlantıya tıklayın.

MANİSA 2. AİLE MAHKEMESİNE

DOSYA NO              : 2023/11111

İSTEMDE

BULUNAN              : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: 100000) – Adresi

VEKİLİ                        : Av. Samet AYGÜN – Adresi

KARŞI TARAF          : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: 100000) – Adresi

KONU                        : 6284 Sayılı Kanun kapsamında daha önce verilen uzaklaştırma kararı süresinin uzatılması talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR       :

Bu bölümde, kararının uzatılmasına ilişkin istemde bulunan kişinin açıklamalarına yer verilmektedir. İlgili açıklamalar, her bir olaya özgü olarak değişiklik gösterebilir.

SONUÇ VE İSTEM              : Yukarıda açıklanan ve resen dikkate alınacak nedenlerle; Hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz karşı tarafın, müvekkilime zarar verme, rahatsız etme ve şiddet uygulama ihtimalini bertaraf edebilmek amacıyla mahkemenizce daha önce verilen 6 ay süreli uzaklaştırma ve koruma kararının uzatılmasına ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.…../…../2023

İstemde Bulunan Vekili

Av. Samet AYGÜN


Uzaklaştırma Kararının Boşanma Davasına Etkisi Nedir?

Eşinize karşı uzaklaştırma kararı aldıysanız ve aynı zamanda boşanmayı düşünüyorsanız, nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Öncelikle, bu kararın alınması, hemen boşanma davası açmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, bu şiddet durumu, eşe karşı boşanma davası açmanız için yeterli bir gerekçe olabilir. Bununla birlikte, uzaklaştırma alınan eşin bu karar süresi içinde affedilmiş olması, boşanma davasında bu karara dayanılamayacağı anlamına gelir.

Eşinizle ilgili olarak daha önceden bir uzaklaştırmaya yönelik karar alındıysa, bu durum aile içi şiddetin varlığını ispat eder niteliktedir. Bu şiddet durumu, boşanma davasında evlilik birliğinin temelden sarsılması veya şiddetli geçimsizlik gibi gerekçelerle kullanılabilir. Ancak, mahkeme önünde sunulan iddiaların kanıtlanması gerekmektedir. Bu kararının varlığı, aile içi şiddet konusunda önemli bir delil olmasına rağmen, bu durumun diğer delillerle desteklenmesi faydalı olacaktır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun yakın tarihli bir kararında, bir boşanma davasında erkeğin kusurlu bulunduğu ve bunun nedeni olarak uzaklaştırma kararı ve geçirdiği ceza soruşturması gösterilmiştir. Dolayısıyla, bu yönde bir dava açmayı düşünüyorsanız, uzman bir Manisa boşanma avukatı meslektaştan destek almanız önemli olacaktır. Size rehberlik edebilecek bir boşanma avukatı meslektaş, iddialarınızı kanıtlamanız ve hakkınızı en iyi şekilde savunmanız konusunda size yardımcı olabilir.

Uzaklaştırma Kararının İhlali ve Tazyik Hapis Cezası

Uzaklaştırma kararı, şiddet mağdurunun zarar görme riskini en aza indirmek amacıyla alınan bir tedbirdir. Bu tedbirlerin ihlal edilmesi durumunda çeşitli cezai yaptırımlar uygulanabilir. Bu kararla sınırlandırılan kişinin koruma kararını ihlal etmesi halinde, kişi aşamalı bir şekilde tazyik hapsi cezasına çarptırılabilir. Tazyik hapsi, kişinin tedbire zorla uyması amacıyla uygulanan cezai bir önlemdir. Tazyik hapsi kararı hakim tarafından verilir ve infazı savcılık tarafından gerçekleştirilir. Bu kararın uygulanabilmesi için, şiddet uygulayan kişinin tedbir kararını ne zaman ve nasıl ihlal ettiğinin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi veya savcılığa/mahkemeye bir dilekçeyle başvurulması gerekmektedir.

Uzaklaştırmanın ihlal edilmesi durumunda, Aile Mahkemesi hakimi, kişiye 3 ila 10 gün arasında değişen bir tazyik hapsi verecektir. Bu tazyik hapsi, herhangi bir ceza yargılaması yapılmaksızın uygulanır. Kişinin mevcut bir suç soruşturması veya kovuşturması olması, bu zorlama hapsinin infazını engellemez.

Bu kararın birden fazla kez ihlal edilmesi durumunda, her ihlal için verilecek tazyik hapsi süresi 15 ila 30 gün arasında olacaktır. Ancak toplamda verilecek zorlama hapsi süresi 6 ayı geçmemektedir.

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Aleyhinde uzaklaştırma kararı verilen kişi, bu karara itiraz edebilme hakkına sahiptir. Bu karara karşı yapılan itiraz, Aile Mahkemesi’ne sunulan bir dilekçe ile gerçekleştirilir. İtiraz edilecek mahkeme, aile mahkemesinin birden fazla dairesi varsa, takip eden numaralı daireye, son numaralı daire ise birinci daireye başvurulmalıdır. Eğer ilgili yerde tek bir aile mahkemesi bulunuyorsa, itiraz asliye hukuk mahkemesine yapılır.

Mahkemece verilmiş uzaklaştırmaya ilişkin kararına yapılan itirazda, kişinin dikkat etmesi gereken en önemli husus itiraz süresidir. Çünkü bu karara yapılacak itirazda, kararın ilgili kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 haftalık hak düşürücü bir süre bulunmaktadır. İtiraz mercii, yapılan itirazı değerlendirir ve kararını bir hafta içinde açıklar. İtiraz merciince verilen karar kesindir.

Uzaklaştırma Kararının İhlali Halinde Şikayet Nereye Yapılır?

Koruma kararının ihlal edildiği durumlarda, kararı veren karakola veya mahkemeye başvurarak şikayette bulunma imkanı vardır. Mahkeme, ihlal hakkında önemli delillere ulaştığında karşı tarafa bildirim yapar ve yazılı savunma sunması için süre verir. Ardından, koruma kararının ihlalinin incelenmesi için bir duruşma açılır. Bu duruşmada, şikayetçinin iddiaları ve karşı tarafın savunması ele alınarak bir karar verilir. Verilen karara karşı itirazda bulunmak da mümkündür.

Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği 2024

Uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi örneği word indirmek için bu bağlantıya tıklayın.

MANİSA 3. AİLE MAHKEMESİNE

Gönderilmek Üzere

MANİSA 2. AİLE MAHKEMESİNE

DOSYA NO               : 2023/11111 E. 2023/11110 K.

KARARA

İTİRAZ EDEN : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: 100000) – Adresi

VEKİLİ                        : Av. Samet AYGÜN – Adresi

KARŞI TARAF           : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: 100000) – Adresi

KONU                        : Müvekkilim hakkında verilen uzaklaştırma kararına itirazlarımızın sunulmasından ve bahse konu kararın kaldırılması talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR        :

Bu bölümde, alınan ve kararın kaldırılmasını talep eden kişinin açıklamalarına yer verilmektedir. İlgili açıklamalar, her bir olaya özgü olarak değişiklik gösterebilir.

SONUÇ VE İSTEM      : Yukarıda açıklanan ve resen dikkate alınacak sebepler neticesinde;

  1. Manisa 2. Aile Mahkemesinin 2023/11111 E. 2023/11110 K. sayılı kararının kaldırılmasına,
  2. Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.…../…../2023

İtiraz Eden Vekili

Av. Samet AYGÜN


Sık Sorulan Sorular

“Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?” hakkında merak edilenlere yanıt bulmak adına aşağıda ziyaretçilerimizden gelen soruları derledik ve cevaplandırdık.

Uzaklaştırma kararı sicile işler mi?

Koruyucu tedbir kararları adli sicil kaydına kaydedilmez. Dolayısıyla, bir kişi hakkında verilen koruyucu tedbir kararı, adli sicil kaydında veya sabıka kaydında yer almaz.

Evden uzaklaştırma kararı bitince ne olur?

Evden uzaklaştırmaya ilişkin kararın süresinin sona ermesiyle birlikte karar hüküm ifa edilmiş olur. Karar, infaz edildiği için sona erer. Bu nedenle, sürenin sona ermesiyle birlikte, evden uzaklaştırılan kişi için uyması gereken herhangi bir uzaklaştırma tedbiri kalmaz.

Evden uzaklaştırıldım ne yapmalıyım?

Evden uzaklaştırılan kişi, aldığı karara itiraz etme hakkına sahiptir. Özellikle, doğru ve güvenilir bir yaklaşım için hukuki danışmanlık almanız önemlidir.

Uzaklaştırma kararı ihlal edildiğinde ne yapılmalıdır?

Uzaklaştırma kararı ihlal edildiğinde, derhal durumu yetkililere bildirmeniz önemlidir. Polise başvurarak ihlali rapor etmeniz ve gerekli adımları atmanız, koruma sürecini sağlamlaştırmaya yardımcı olur.

Uzaklaştırma kararı nedir?

Uzaklaştırma kararı, bir kişinin başka bir kişi veya kişilerden uzaklaştırılmasını sağlayan hukuki bir tedbirdir. Bu karar, mağduru koruma amacı güder.

Bu yazımızda Uzaklaştırma Kararı hakkında bilgi vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:

5/5 - (9 votes)