Cezaevi Yemek Bedeli İtiraz Dilekçesi Örneği

Cezaevi Yemek Bedeli İtiraz Dilekçesi Örneği

Cezaevi yemek parası nasıl ödenir? Cezaevi yemek borcu nasıl silinir? Cezaevi yemek parası ödenmezse ne olur gibi sorular sıklıkla tarafımıza sorulmaktadır. Cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneğini paylaştığımız bu yazımızda ise; hem adli suçlardan hem de siyasi suçlardan dolayı halen cezaevinde bulunan veya tahliye olan kişiler ile ödeme güçlüğü çekenlerin ve onların vasilerinin (eşlerinin)  yemek-iaşe bedeline karşı “cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneğini” sitemiz üzerinden indirip kendilerine uygun olarak doldurduktan sonra itirazda bulunabileceklerdir.

Cezaevi Yiyecek Bedeli Nedir?

Cezaevi yemek ücreti, 2548 sayılı yasa kapsamında sadece mali gücü bulunan hükümlülerden talep edilmektedir. Nitekim Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar Ve Mahkumlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 2. maddesinde “Her mahkum cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur.” denilmiştir.

Öte yandan Adalet Bakanlığı’na bağlı iş yurtlarında çalışanlar ve ödeme gücü olmayanlardan ise yiyecek bedeli alınamaz. Kanunda sayılan ve cezaevi iaşe bedeli alınmayacak olanlardan iseniz sizlerde aşağıda detaylı olarak sizlerin paylaşımına sunduğumuz cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneğinden yararlanabilirsiniz.

Cezaevi Yemek Parasının Tahsili

Cezaevi yemek ücretleri, cezaevi idaresince altı aylık periyotlarla düzenlenen bordro ile belirlenip tahsil edilir. Hükümlülerin altı aydan daha kısa süreli mahkumiyetleri olanlar için bordrolar, salıverilme tarihinden bir hafta önce hazırlanır ve ilgili hükümlülere tebliğ edilir.

Eğer hükümlü, yiyecek bedelini ödemezse, Cumhuriyet Başsavcılığı, hükümlünün ikamet ettiği yerdeki belediyeden veya belediye teşkilatı olmayan yerlerde bağlı bulunduğu kaymakamlıktan, borcunu ödeme gücü olup olmadığını araştırır. Ödeme gücü olmadığı tespit edilen hükümlülere ait bordrolar, araştırma tutanaklarıyla birlikte Cezaevine geri gönderilir ve tahsil zamanaşımına kadar saklanır.

Not: Hüküm tamamen infaz edildikten sonra geçen 5 yıl içinde yiyecek bedelinin tahsil edilmesi ise mümkün değildir.

Cezaevi Yemek Parası Ödenmezse Ne Olur?

Cezaevinde bulunan hükümlünün ödeme gücü bulunmasına rağmen yiyecek borcunu ödememesi halinde hükümlünün bordrosu, 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca Malmüdürlüğü’ne gönderilir. Malmüdürlüğü, ödenmeyen borçla ilgili olarak 6183 sayılı Kanun uyarınca hükümlünün MERNİS adresine Ödeme Emri gönderir. Ödeme Emrine rağmen borç ödenmezse, hükümlünün banka hesaplarına, araçlarına veya gayrimenkullerine haciz işlemi uygulanabilir. Bu gibi durumlarda ise aşağıda sizler için paylaştığımız cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneğinin kullanılması yeterli olmamaktadır. Nitekim ödeme emrinin tebliğinden sonra tarafların idare mahkemesinde itirazın iptali davası açması gerekmektedir.

Malmüdürlüğü/Vergi Dairesi tarafından gönderilen yiyecek bedeli için tahsilat, 6183 sayılı yasaya göre gerçekleşir ve 6183 sayılı Kanunun 102. maddesi uyarınca, vadesi takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. Malmüdürlüklerinin görevi, yiyecek bedelinin 6183 sayılı yasa kapsamında tahsil edilmesine yönelik olup, hükümlünün ödeme gücü olup olmadığına dair araştırma, 2548 sayılı yasa uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sorumluluğundadır. Hükümlü, ödeme gücü olmadığı durumda Fakirlik Belgesi ile birlikte ikamet ettiği Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ederek durumunu izah etmelidir. Cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneği hakkında daha fazla bilgi almak ve özel durumunuza ilişkin dilekçe hizmeti almak için alanında uzman bir Manisa ceza avukatından danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Cezaevi Yemek Bedeli İtiraz Dilekçesi Örneği

Cezaevi Yemek Bedeli İtiraz Dilekçesi Örneğini 2024

Hakkında cezaevi yemek bordrosu düzenlenerek Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilen hükümlü, ödeme gücü bulunmadığını belirterek gerçekleştirilecek araştırmanın sonucuna dayanarak düzenlenen tutanaklarla birlikte bordronun tahsil zamanaşımına kadar Cezaevine geri gönderilmesini “cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneği” ile talep edebilir.

Cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneğini word indirmek için tıklayın.

MANİSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

TALEP EDEN: Ad Soyad (TC Kimlik No:…………….)

KONU: Cezaevi İaşe Bedeline İlişkin Bordronun Cezaevine Geri       Gönderilmesi Talebi

AÇIKLAMALAR:

Manisa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak bulunmaktayım.

Cezaevi İdaresi tarafından, 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 2. maddesi uyarınca düzenlenen …….. nolu Ekmek ve Yiyecek Karşılığı Bordrosunun ödeme gücümün bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapılması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığımıza iletilmiş olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım.

Bilindiği üzere, 2548 sayılı Kanunun 2/6 maddesinde ödeme gücü olmadığı anlaşılan hükümlülerden yiyecek bedeli alınmayacağı hüküm altına alınmıştır. Şu anki cezaevi sürecim nedeniyle gelir getiren bir işte çalışamamakta, tarım veya hayvancılık gibi gelir sağlayıcı faaliyetlerde bulunmamaktayım. Sahip olduğum gayrimenkul, araç veya değerli menkul mal bulunmamakta, banka hesaplarımda aktif malvarlığım da mevcut değildir. Ailem, maddi desteğim olmadan asgari ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanmaktadır.

Yukarıda izah olunan nedenlerle, hakkımda yapılacak araştırmalar sonucunda, ödeme gücümün bulunmadığı tespitiyle Cezaevi İdaresince düzenlenen Ekmek ve Yiyecek Karşılığı Bordrosu ve ekli araştırma tutanaklarının 2548 sayılı yasanın 2/5 maddesi uyarınca tahsil zamanaşımına kadar saklanmak üzere cezaevine geri gönderilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …./…./2024

Hükümlü

Ad Soyad

Cezaevi Yemek Bedeline Şikayet Dilekçesi Örneği 2024

Hükümlünün ödeme gücü hakkında yeterli araştırma yapılmadan, yiyecek bedeline ilişkin bordro ve eklerinin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Malmüdürlüğü’ne gönderilmesi durumunda, hükümlü, bu idari işlemin iptali için cezaevinin bulunduğu yer infaz hakimliğine şikayet yoluyla başvurabilir.

Cezaevi yemek bedeline şikayet dilekçesi örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Cezaevi yemek bedeline şikayet dilekçesi örneğini word indirmek için tıklayın.

MANİSA İNFAZ HAKİMLİĞİNE

TALEP EDEN: Ad Soyad (TC Kimlik No:…………….)

KONU:Cezaevi İaşe Bedeline İlişkin Bordronun Malmüdürlüğüne                                  Gönderilmesi İşleminin İptali Talebinden İbarettir

AÇIKLAMALAR :

Manisa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak bulunmaktayım.

Cezaevi İdaresi tarafından 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanun’un 2. maddesi uyarınca düzenlenen 12345 nolu Ekmek ve Yiyecek Karşılığı Bordrosu, ödeme gücümün tespiti amacıyla Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiş, ancak hakkımda yeterli ve detaylı bir araştırma yapılmadan bordro ve ekleri 6183 sayılı yasa kapsamında işlem yapılması için Manisa Malmüdürlüğü’ne iletilmiştir.

Bilindiği üzere, 2548 sayılı Kanunun 2/6 maddesinde ödeme gücü olmadığı anlaşılan hükümlülerden yiyecek bedeli alınmayacağı hüküm altına alınmıştır. Şu anki cezaevi sürecim nedeniyle gelir getiren bir işte çalışamamakta, tarım veya hayvancılık gibi gelir sağlayıcı faaliyetlerde bulunmamaktayım. Sahip olduğum gayrimenkul, araç veya değerli menkul mal bulunmamakta, banka hesaplarımda aktif malvarlığım da mevcut değildir. Ailem, maddi desteğim olmadan asgari ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanmaktadır.

Yukarıda izah olunan nedenlerle, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek incelemeler sonucunda iaşe bedelimi ödeyemeyecek durumda olduğumun tespit edilmesi gerekmekteyken, hakkımda yeterli araştırma yapılmadan ve ödeme gücümün bulunduğuna dair yeterli gerekçe sunulmadan …….. nolu Ekmek ve Yiyecek Karşılığı Bordrosu ve eklerinin 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Manisa Malmüdürlüğü’ne gönderilmesi; Anayasa’nın 5., 5275 sayılı Yasanın 3. ve 2548 sayılı Yasanın 2. maddelerine aykırı bir işlem teşkil etmektedir. Bu bağlamda, 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanunu’nun 1, 4 ve 6. maddeleri doğrultusunda hukuka aykırı işlemin iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …./…./2024

Hükümlü

Ad Soyad

Bu yazımızda “Cezaevi Yemek Bedeli İtiraz Dilekçesi Örneği” hakkında bilgi vermeye çalıştık. Cezaevi yemek bedeli itiraz dilekçesi örneği hakkındaki hukuki sorunlarınıza ilişkin daha fazla bilgi edinmek için uzman bir Manisa avukattan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız:

5/5 - (5 votes)

1 Yorum

  • Bülent Tüzüner

    Şimdi param yok bugün tarih itibariyleadalet bakanlığı iase parasını çalışıraktif maaşımdan taksit öder gibi kesilmesini talep ediyorum bilgilerinize

  • Bir Yorum Yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir