Madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçesi örneği paylaştığımız yazımızda ayrıca madde bağımlılığı zorunlu tedavisinin şartları, zorunlu tedavi talebinde bulunabilecek kişileri ve tedavi sürecinin işleyişi gibi konuları detaylı bir şekilde ele alacağız.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavisi Nedir?
Uyuşturucu madde bağımlılığı, eroin, kokain, esrar gibi keyif verici uyuşturucu maddelerin tutku haline gelerek vazgeçilemez bir hale gelmesini ifade eder. Uyuşturucu madde bağımlıları, bu maddeleri kullanmadıklarında krizler yaşadıkları için bağımlılıktan kurtulmaları da mümkün değildir. Ülkemizde madde bağımlılığı zorunlu tedavi ve hastaneye yatırma konusundaki yasal düzenlemeler göz önüne alındığında, 4721 sayılı TMK’nın 432. maddesinde “akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik” gibi toplum için tehlike oluşturan yetişkinlerin, kişisel korunmalarının başka yollarla sağlanamadığı durumlarda, tedavi, eğitim veya düzeltme amacıyla uygun bir kuruma yerleştirilebileceği veya alıkonabileceği ifadesine yer verilmiştir. Kısıtlama genellikle kişinin korunması ve topluma yeniden kazandırılması amacıyla uygulanmaktadır.
Madde bağımlılığı olan bir hastanın zorla hastaneye yatırılmasının temel gerekçeleri, hastanın uyuşturucu madde kullanımını engellemek ve kamu düzeni ile güvenliği sağlamaktır. Hastanın zorla hastaneye yatırılmasıyla birlikte tedavi süreci de başlatılmaktadır. Madde bağımlısı kişi, tedavisi tamamlandığında ve şartlar elverdiğinde ise kurumdan çıkarılır.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavisinin Şartları Nelerdir?
Madde bağımlılığı durumunda zorunlu tedavi ve özgürlüğün kısıtlanması için belirli şartlar gerekmektedir:
- Özgürlüğün kısıtlanmasını gerektiren bir sebebin bulunması.
- Kısıtlama yapılacak kişinin ergin olması.
- Kısıtlama yapılacak kişinin toplum için tehlike oluşturması.
- Kısıtlama yapılmadan kişinin kişisel korunmasının sağlanamaması.
- Kısıtlamanın kişinin tedavi, eğitim veya ıslah amacını gütmek için yapılması.
- Kişinin çevresine getirdiği yükün göz önünde bulundurulması.
Yukarıda şartların sağlanması durumunda ve ilgili kişilerin madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçesi örneği dilekçemizden yararlanıp dilekçeyi Sulh hukuk mahkemesine sunmaları durumunda talep edilen kişi hakkında zorunlu tedavi kararı verilebilecektir.
Kimler Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Talebinde Bulunabilir?
Ülkemizde, kısıtlama talebinde bulunabilecek kişiler konusunda herhangi bir sınırlama öngörülmemiştir. Özgürlüğün kısıtlanması, toplum için tehlike oluşturan bireylerin korunması amacıyla yapıldığından (TMK m.432/I), herhangi bir ilgili tarafından kısıtlama talebi dile getirilebilir. Örneğin, bir kişinin yasal temsilcisi, yakınları veya akrabaları, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması talebinde bulunabilirler. Ayrıca kişinin kendisi ve yakınlarının aşağıda faydalanmak üzere sizlere sunduğumuz madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçe örneğinden yararlanmadan önce alanında uzman bir Manisa ceza avukatı meslektaştan hukuki danışmanlık hizmeti almanız olası hak kayıplarına engel olacaktır.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Talebinde Görevli ve Yetkili Mahkeme
Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına karar verme yetkisi, vesayet makamına aittir. Türk Medeni Kanunu’nun 397/II. maddesine göre, vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesidir. Dolayısıyla, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması veya madde bağımlılığı zorunlu tedavi kararı için müracaat edilmesi gereken ve görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Hangi vesayet makamının yetkili olduğu ise Türk Medeni Kanunu’nun 433. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, “yerleştirme veya alıkoyma kararının yetkisi, ilgili kişinin yerleşim yeri veya acil durumlarda bulunduğu yer vesayet makamına aittir.” Bu bağlamda, kısıtlama kararı verme yetkisi genellikle kısıtlanacak kişinin yerleşim yeri mahkemesi olan sulh hukuk mahkemesine aittir.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Kararı
Eğer bir kişinin, madde bağımlılığı zorunlu tedavi olma gerekliliği bulunuyorsa ve bu durum toplum için bir tehlike oluşturuyorsa, aynı zamanda kişinin kişisel korunması başka bir şekilde sağlanamıyorsa, o zaman TMK 432. maddesi uyarınca ve Sulh Hukuk Mahkemesince; tedavisi, eğitimi veya ıslahı için uygun bir kuruma yerleştirilmesine veya böyle bir kurumda alıkonulmasına karar verilecektir.
Hakim, geçici bir tedbir olarak sulh hukuk mahkemesi zorunlu tedavi kararını kişiyi ve toplumu dikkate alarak vermelidir. Kişinin tehlikeli durumu tedavi, eğitim ve ıslah ile düzeltilebilecekse ve bunu sağlayabilecek, ilgili kişiyi kabul etmeye hazır bir kurum mevcutsa ve özgürlüğün kısıtlanmasından başka çözüm bulunmuyorsa, sulh hukuk mahkemesi zorunlu tedavi kararı verilebilir.
Kaymakamlık Zorunlu Tedavi Kararı
Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından verilen zorunlu tedavi kararı ile Kaymakamlık tarafından verilen kararın birbirine karıştırılamaması gerekmektedir. Bu iki kurumun işleyişi birbirinden farklıdır. Zorunlu tedavi kararı almak isteyen bir kişi, TMK (Türk Medeni Kanunu) 432. maddeye dayanarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe ile başvurabilir. Kaymakamlık tarafından yapılan tedavi başvuruları ise kanuni olarak zorunlu tedavi kararı için bağlayıcı değildir.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Kararına İtiraz Hakkı
Koruma amacıyla özgürlüğü kısıtlanan ve madde bağımlılığı zorunlu tedavisi altına alınan kişi ile yakınları, kısıtlama kararına karşı itiraz etme hakkına sahiptir. Türk Medeni Kanunu’nun 435/I. maddesine göre, “kuruma yerleştirilen kişi veya yakınları, kendilerine bildirildikten sonra on gün içinde denetim makamına itirazda bulunma hakkına sahiptir”. Aynı maddeye göre, itiraz hakkı, kurumdan çıkarılma talebi reddedildiğinde de kullanılabilir. İtiraz edilecek makam, denetim makamıdır ve Türk Medeni Kanunu’nun 397/II. maddesi uyarınca Asliye Hukuk Mahkemesidir. Zorunlu tedavi kararına itiraz sürecinde hak kaybına yaşamamanız ve doğru şekilde itirazda bulunabilmeniz adına Manisa avukat meslektaşlar ile iletişime geçerek doğru adımları atabilirsiniz.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Kararında Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Zorunlu tedavi talebinde bulunacak olan ilgililerin madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçesi örneğinden yararlanarak hazırladıkları dilekçeyi mahkemeye sunmaları gerekir. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından TMK 432. maddeye göre zorunlu tedavi kararı verilen bireylerin tedavisi, AMATEM yerine kapalı psikiyatri polikliniklerinde gerçekleştirilir. Mahkeme kararının ardından, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile iletişim kurularak hastanın nakli gerçekleştirilir. Zorunlu tedavi sürecinin daha hızlı ve etkili olmasını sağlamak amacıyla, Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikler 24.12.2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişikliklerle, hakim kararıyla, hekim ön raporuna dayanarak gerektiğinde zor kullanılarak en fazla 20 günlük tıbbi yardım sağlanabilir ve bu süre boyunca ihtiyaç duyulan kan örneği gibi numuneler alınabilir.
AMATEM’lerde Zorunlu Tedavi Uygulanabilir Mi?
AMATEM’ler, tedavilerin tamamen gönüllülük esasına dayandığı ve açık servis niteliği taşıdığı için zorunlu tedavi için uygun bir seçenek değildir.
Denetimli Serbestliği Olan Madde Bağımlısı Zorunlu Tedaviye Uymazsa Ne Olur?
Hükümlü veya hastanın sağlık kuruluşuna başvurması durumunda ise, ilk görüşmede psikiyatrik değerlendirme ve muayene gerçekleştirilir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde testleriyle birlikte yapılan klinik görüşmeler ve biyolojik numune analizleri, hastanın tedavi programının oluşturulmasına yardımcı olur. Ayaktan kısa müdahaleler, ilaç ve/veya psikoterapi gibi yöntemler gerektiğinde uygulanır. Hekim, denetimli serbestlik hastasına tedavi süreci, belirlenen tedavi programı ve denetimli serbestlik tedavi hizmeti kuralları hakkında bilgilendirme yapar. Ayrıca, hükümlünün tedaviye uyum sağlamaması durumunda Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesi kapsamında verilen “Tedavi ve Denetimli Serbestlik Tedbiri” kararıyla bazı yükümlülükler getirildiği bilgisi verilir.
Hükümlü, uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma gibi suçları işlediği takdirde iki ila beş yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılabilir. Ayrıca, “Madde bağımlılığı zorunlu tedavi ve Denetimli Serbestlik Tedbiri” uygulamasından sonra beş yıl süresince aynı tür suçlardan tekrar yakalanması halinde ceza infazının gerçekleşebileceği bilgisi de hükümlüye aktarılır.
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Dilekçe Örneği
Zorunlu tedavi talebinde bulunmak istiyorum diyorsanız, sulh hukuk mahkemesi zorunlu tedavi dilekçe örneği/madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçe örneği word indirmek için bu bağlantıya tıklayın.
MANİSA NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : İsim Soyisim (TC: 100000000)
DAVALI : Hasımsız
TEDAVİ ALTINA
ALINMASI İSTENEN : İsim Soyisim (TC: 100000000)
DAVA KONUSU : Madde bağımlılığı nedeniyle zorunlu tedavi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
- Oğlum O, uzun yıllardır çeşitli hastanelerde tedavi görmesine rağmen hala ailemize ciddi maddi ve manevi zararlar vermektedir. Üstelik, son zamanlarda kullandığı uyuşturucular ailemizin yaşamında büyük bir yıkıma yol açmaktadır. Bu süregelen durum, M’nin kişisel olarak korunmasını imkansız hale getirmektedir.
- Türk Medeni Kanunu’nda 432. Maddesinde uyuşturucu madde bağımlısı bireyin toplum için tehlike arz etmesi, kendisinin korunmasının başka şekilde sağlanamaması gibi hallerde, tedavi, eğitim ve ıslah edilmek için ilgili kuruma yerleştirilebileceği öngörülmüştür.
- Manisa Devlet Hastanesi’nin talebi üzerine, Manisa 55. Aile Mahkemesi’nin Değişik İş numaralı ve 2023/1001 Karar numaralı 6284 sayılı kanuna göre aldığı koruma kararıyla oğlum O’ya tedbir kararı uygulanmış ve sonrasında oğlum bu hastanede tedavi görmüştür. Ancak, sağlık durumu ve madde bağımlılığı konusunda belirgin bir iyileşme gözlenmemiştir.”
- Bu şartlar göz önüne alındığında, istenmeyen olayların önlenmesi ve oğlum O’nun kendisine ve çevresine daha fazla zarar vermesinin engellenmesi amacıyla hakimliğinizce, uygun bir sağlık biriminde oğlumun gözetim ve tedavi altına alınması, bağımlılıktan kurtulması ve akli dengesini yeniden kazanması için gerekli işlemlerin yapılması talebiyle bir baba olarak mahkemenize başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEP : Türk Medeni Kanunu madde 432, 433 ve ilgili mevzuat hükümleri.
DELİLLER : Başkaca her türlü delil sunma hakkımız saklı kalmak üzere;
- Ek-1: Manisa 55. Aile Mahkemesi’nin kararı (Dosyanın celbini talep ederim),
- Tanık (Tanık listemiz Sayın Mahkemeye sunulacaktır.),
- Hastane kayıtları,
- Emniyet Müdürlüklerinin tutanakları,
- Bilirkişi incelemesi, keşif, yemin ve her türlü sair delil.
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenler ve resen dikkate alınacak nedenler doğrultusunda; kimlik bilgilerine yukarıda yer verilen oğlum O’nun mahkemenizce uygun görülebilecek bir sağlık biriminde gözetim ve tedavi altına alınmasını ve bununla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …. /…./2023
Davacı
(imza)
Sık Sorulan Sorular
“Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Dilekçe Örneği” hakkında aşağıda ziyaretçilerimizden gelen soruları derledik ve cevaplandırdık.
Madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçesi nedir?
Madde bağımlılığı zorunlu tedavi dilekçesi, bir bireyin madde bağımlılığı sorunuyla mücadele etmek ve zorunlu tedavi görmek amacıyla mahkemeye yaptığı resmi başvurudur.
Zorunlu tedavi dilekçesi sonrasında ne olur?
Zorunlu tedavi dilekçesi mahkeme tarafından değerlendirilir. Mahkeme, gerekli gördüğü durumlarda incelemeler yapabilir ve zorunlu tedavi kararı verebilir. Bu kararın ardından ilgili kişi uygun bir sağlık kuruluşunda tedavi altına alınır.
Zorunlu tedavi dilekçesi reddedilebilir mi?
Evet, zorunlu tedavi dilekçesi mahkeme tarafından reddedilebilir. Mahkeme, başvuruyu inceledikten sonra uygun bulmaz veya yeterli gerekçeleri görmezse reddedebilir.
Bu yazımızda “Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi Dilekçe Örneği” hakkında bilgi vermeye çalıştık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımız: